СБУ оголосила підозру судді - шанувальнику «русского міра»

СБУ оголосила підозру судді - шанувальнику «русского міра»

Фото, відео
Укрінформ
Повідомлено про підозру судді Північного апеляційного господарського суду, який виправдовував звірства загарбників та підбурював знайомих до співпраці з ворогом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Спецслужба зібрала вичерпну доказову базу: зловмисник виправдовував звірства окупантів, зневажливо говорив про українських захисників і підбурював знайомих до співпраці з ворогом. Така позиція є грубим порушенням «Присяги судді», що уповноважує особу, яка її склала, здійснювати правосуддя від імені України, працюючи для реалізації верховенства права на благо всього народу», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що судді повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою); ч. 4 ст. 27 та ч. 7 ст. 111-1 (підбурювання до колабораційної діяльності, зокрема до добровільного зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

СБУ встановила, що цей суддя: визнає правомірними вторгнення рф на територію України; заперечує факти руйнування окупантами об’єктів цивільної та критичної інфраструктури, мародерства, незаконного затримання українців, застосування до них тортур; не приховує ненависті до Сил оборони України та до патріотично налаштованих громадян; проявляє нетерпимість до української влади та засуджує дії Президента України з оборони держави.

У розпорядженні СБУ є записи телефонних розмов судді з родичами та близькими друзями, які є документальним підтвердженням антиукраїнських позицій фігуранта.

Водночас, констатують у спецслужбі, через відсутність законодавчого врегулювання функціонування Вищої ради правосуддя затримати цього зловмисника неможливо, навіть після оголошення підозри. Тому що ВРП – це єдиний орган, уповноважений надати дозвіл на затримання суддів.

Читайте також: СБУ затримала помічника депутата, який хотів стати гауляйтером рф на Черкащині

В СБУ висловили сподівання, що найближчим часом члени ВРП будуть обрані, і цей орган повною мірою розпочне свою роботу та разом з іншими уповноваженими структурами працюватиме на очищення судової гілки влади.

Як повідомляв Укрінформ, на визволеній території Харківської області Служба безпеки України затримала колаборанта, який допомагав росіянам грабувати своїх односельців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-