Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я
Відпуск наркотичних препаратів за е-рецептом посилить контроль за їхнім продажем
14.09.2022 16:03

Зміни, які стосуються продажу антибіотиків і які викликали побоювання в пацієнтів, діють вже  місяць та стали звичними для українців. Чи буде впроваджуватися з 1 листопада подібний захід для наркотичних засобів (а згодом і на інші рецептурні ліки), чи добре захищені дані українців в електронних системах та що в час воєнного стану дається найважче нашому агентству розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.  

- Наприкінці 2021 було анонсовано, що з весни цьогоріч, а точніше – з квітня антибіотики можна буде купити за електронним рецептом. Через війну терміни перенеслися – нововведення втілено з 1 серпня. Реакція на нього – різноманітна. Зокрема, й така: мовляв, війна, а як бути волонтерським спільнотам, які забезпечують медикаментами ЗСУ чи українців на тимчасово окупованих територіях?

- Десь на третій місяць повномасштабного вторгнення Україна почала планувати відбудову. Набула статус кандидата на вступ до ЄС. А, між тим, забезпечує життя тут і зараз. Часто західні партнери дивуються, що країна живе та розвивається – наскільки це можливо в нинішніх умовах.

Запровадження електронного рецепта на антибіотики та забезпечення контрольованості відпуску рецептурних ліків – одна з євроінтеграційних вимог. Європа, зрештою, увесь світ, борються з антибіотикорезистентністю, тобто стійкістю бактерій до одного або кількох антибіотиків. Передусім вона виникає через безвідповідальне ставлення до прийому препаратів. Неконтрольоване та неправильне призначення ліків «навчає» бактерію боротися з тим чи іншим класом антибактеріальних засобів. І це призводить до дуже негативних наслідків для здоров’я пацієнта в перспективі.

- Нагадайте ще раз: як пацієнт може отримати необхідний рецептурний препарат?

- Антибіотики можна придбати як за електронним рецептом, - якщо медичний заклад підключений до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), так і за рецептом паперовим – оскільки зараз діє перехідний період. І, що важливо, для цього необов’язково йти до сімейного лікаря. Очевидно, що чимало людей роз’їхалися, облаштувалися деінде всередині країни. Тож виписати рецепт може будь-який лікар, до якого пацієнт звернувся. 

Також в умовах воєнного стану є виключення для територій зони бойових дій, тимчасово окупованих територій та волонтерських організацій, чия діяльність спрямована на забезпечення потреб воєнного часу. Є окрема норма, що дозволяє військовим адміністраціям, підрозділам Збройних Сил України, волонтерським спільнотам купувати в суб’єктів, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва, оптової торгівлі лікарськими засобами, рецептурні ліки для потреб воєнного часу.

І насамкінець, питання електронного рецепта не є новим, бо цей механізм давно діє й активно використовується на інсулінові препарати. А до того був впроваджений у межах програми державної реімбурсації (відшкодування – Н.Т.) «Доступні ліки».

- То скільки вже українців скористалися електронним рецептом на антибактеріальні засоби?

- Починаючи з 1 серпня, створено понад 100 тисяч електронних рецептів на антибактеріальні препарати. Навіть ці півтора місяці свідчать про успішність реформи, що впроваджується. 

- 1 листопада наркотичні (психотропні) засоби також відпускатимуться за е-рецептом. А на це нововведення поширюватиметься перехідний період, де одночасно діятиме спеціальний рецептурний бланк форми №3?

- Очевидно. Вимоги до продажу наркотичних засобів не є новими. Однак відпуск наркотичних препаратів за е-рецептом посилить контроль за їхнім продажем. Тільки лікар зможе вносити інформацію про стан здоровʼя пацієнта до ЕСОЗ та робити відповідні призначення, засвідчуючи власним електронним підписом. Видалити чи підмінити дані в системі безслідно неможливо. Таким чином, це унеможливлює підробку рецепта, що, безумовно, є перевагою над менш надійними паперовими бланками. До слова, в перспективі йдеться про депаперизацію сфери охорони здоров’я.

Наголошу, електронний рецепт дозволить спростити доступ до отримання життєво необхідних засобів пацієнтам, які потребують складного лікування за медичними показаннями. Зараз рецепт дійний лише десять днів, при цьому за ним можна отримати обмежену кількість ліків. Під час тривалого лікування людина змушена щодесять днів відвідувати лікаря для одержання нового. З листопада повторний рецепт можна отримати дистанційно: треба сконтактувати з лікарем доступними засобами звʼязку. На телефон пацієнта надійде смс із номером рецепта та унікальним кодом погашення – фармацевту буде достатньо їх назвати. 

- До речі, у зв’язку з кібератаками рф на українські сайти, які тривають паралельно з війною, що з питанням безпеки даних? Як захищена сама система і медичні дані? Врешті, хто має доступ до них?

- Кібератаки були ще до війни. З початком повномасштабного вторгнення їх кількість суттєво збільшилася, але дані в ЕСОЗ  надійно захищені. Власне, безпека та захист є пріоритетом номер один для нас. Система має атестат комплексної системи захисту інформації і також відповідає міжнародним стандартам. Окрім того, у нас регулярно проводяться аудити міжнародними компаніями щодо безпеки – для того, аби ми були впевнені, що будь-коли можемо «відбити» всі кібератаки, які здійснюються. 

Також наголошу: доступ до медичних даних має виключно медичний працівник за згодою самого пацієнта.

Ні працівники МОЗ, ні медичних інформаційних систем не мають доступу до даних, вони перебувають під охороною закону України.

- Раніше повідомлялося про те, що з весни 2023 року буде впроваджено е-рецепти на решту рецептурних препаратів. Напрошується логічне питання – а що з підключенням медзакладів та аптек до електронної системи охорони здоров’я?

- Так, е-рецепт вводимо поетапно, починаючи із найбільш популярних, важливих препаратів. 

Власне для того і передбачено перехідний період, коли діятимуть електронні й паперові рецепти, аби медичні заклади мали змогу підготуватися: підключитися до системи і навчитися з нею працювати. На сьогодні з електронною системою охорони здоров’я працює більш як  6000 медичних закладів та 16 000 аптечних пунктів. 

Тобто уже велика кількість закладів протягом кількох років працюють із цією системою. Залишилося ще підключитись у тому числі й приватним медичним закладам, а також частині аптечних закладів. 

- Маріє, виповнюється рік, як ви обійняли посаду заступниці міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку. За цей період з’явилися та активно розвиваються різні електронні сервіси – лікарняні, е-рецепти на інсуліни, антибіотики, модуль чутливих даних в ЕСОЗ, COVID-сертифікати в Дії у співпраці з Мінцифрою. Також ви відповідаєте за взаємодію з глобальною ініціативою з підтримки України UNITED24, координацію медичної гуманітарної допомоги, що отримує Україна у зв’язку з війною, а це вже понад 8,5 тис тонн допомоги на суму більше як 12 млрд грн, інші ініціативи… Що дається найважче?

- Війна. Перебудова організації роботи команди в умовах війни. До речі, про команду. Я їй вдячна – за професійність, стійкість… Як і партнерам – з 24 лютого ми ще більше синхронізували наші дії. З початку повномасштабного вторгнення кожен працює на своєму фронті. Ми – на медичному – до Перемоги. 

Розмовляла Надія Тисячна

Фото зі сторінки Марії Карчевич

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-