Криголам «Ноосфера» вже дістався станції «Академік Вернадський»

Криголам «Ноосфера» вже дістався станції «Академік Вернадський»

Фото
Укрінформ
Науково-дослідний криголам «Ноосфера» вже дістався Антарктики й стоїть поблизу о. Галіндез, де розташована українська станція «Академік Вернадський».

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Його шлях з Чилі до крижаного континенту зайняв 5 днів: «Ноосфера» вийшла з Пунта Аренасу ввечері 25 березня, а ввечері 30 березня (в Україні вже була ніч) прийшла до станції. Дорогою зазвичай неймовірно штормова протока Дрейка була лагідною до нашої команди. Вести судно з Чилі до Антарктики українському капітану Павлу Панасюку допомагав колишній британський капітан криголама Саймон Воллес, який понад 6 років працював в цьому суворому регіоні та має значний досвід», - йдеться у повідомленні.

«Ноосфера» доставила до «Вернадського» багато різних потрібних вантажів, а також 27-му Українську антарктичну експедицію. На колег дуже чекала команда зимівників 26-ї УАЕ та сезонний загін, які тепер зможуть повернутися додому.

Через шторм переправити з судна на острів 27-му УАЕ поки немає можливості, але щойно погода зміниться, полярники з нової експедиції приєднаються до всіх на «Вернадському», зазначили у НАНЦ.

Криголам «Ноосфера» вже дістався станції «Академік Вернадський» / Фото: Павло Панасюк, Саймон Воллес, Юрій Отруба та Анастасія Чигарева

Упродовж наступних днів триватиме розвантаження річних запасів їжі, пального, будівельних матеріалів тощо. Відтак «Ноосфера» розпочне свій шлях назад до Чилі з однією "цікавою зупинкою", додали у НАНЦ.

Як повідомлялося, українські полярники зі станції "Академік Вернадський" закликали міжнародну полярну спільноту підтримати Україну, а також звернулись до російських науковців з пропозицією публічно висловити свою громадянську позицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-