Верещук: Завтра знову спробуємо евакуювати людей з Маріуполя

Верещук: Завтра знову спробуємо евакуювати людей з Маріуполя

Відео
Укрінформ
Україна продовжить докладати зусиль для евакуації людей з небезпечних унаслідок російського вторгнення районів і міст, зокрема з Маріуполя.

Про це заявила віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

"Евакуації (11 березня - ред.) з міста Маріуполя до міста Запоріжжя не відбулося. Ми завтра знову спробуємо евакуювати людей з Маріуполя. Завтра це знову будемо робити на очах у всього світу, політиків, сильних світу цього, всієї земної кулі, бо будуть журналісти, священники, ми всі, вся Україна буде дивитися, як відбуватиметься евакуація", - сказала Верещук.

За її словами, спочатку планують завезти гуманітарний вантаж до Маріуполя, маршрут якого оприлюднять вранці, а на зворотному шляху хочуть евакуювати людей.

"Нам вдалося сьогодні все-таки вивезти більше тисячі людей з Ворзеля, нам вдалося вивезти людей з Бучі, Гостомеля, Козаровичів. І ми продовжуватимемо завтра це робити, відкриваючи нові маршрути", - наголосила Верещук.

Водночас вона повідомила, що росія, яка систематично порушує взяті на себе зобов'язання, є найвагомішим фактором, котрий не дозволяє організувати і провести евакуацію людей з небезпеки.

Так, Верещук розповіла про напрямки, по яких не вдалося провести раніше оголошену евакуацію через порушення з боку російських загарбників. Зокрема, на Харківщині мала відбутися евакуація з міста Ізюм в місто Лозова, але автобуси , які виїхали по людей, були змушені розвернутися і поїхати назад у Лозову. Причина в тому, що російські війська, не дотримавшись режиму припинення вогню, обстріляли з мінометів дорогу на під'їзді до Ізюма. Тому наразі евакуація місцевих мешканців і постачання гуманітарного вантажу неможливі.

Крім того, Верещук розповіла, що  евакуація не відбулася з міст Макарів та Бородянка Київської області до Житомира, бо російськими загарбниками був також порушений режим припинення вогню.

Віцепрем’єр-міністр додала, що з населених пунктів Микуличин та Андріївка Київської області у Житомир евакуація не відбулася, тому що російські збройні сили не пропустили автобуси, які їхали по людей, попри те, що маршрут був раніше погоджений.

Не відбулась 11 березня і раніше заявлена евакуація з Волновахи Донецької області в напрямку міста Покровськ.

Як повідомляв Укрінформ, Верещук заявила, що завдяки евакуації гуманітарними коридорами вдалося вивезти 125 тисяч людей у безпечні зони. Також вона повідомляла, що 11 березня евакуація здійснювалася гірше за попередні дні через невиконання Росією домовленостей. Із 12 запланованих гуманітарних коридорів функціонували лише чотири.

З 24 лютого в Україні триває війна проти російських загарбників. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-