Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Міфи і псевдотеорії, спростовані літописами і фактами. Назва Росія – утворення лиш 18 століття

Міфи і псевдотеорії, спростовані літописами і фактами. Назва Росія – утворення лиш 18 століття

Укрінформ
Московія була остаточно перейменована на Росію царськими указами лише у 18 столітті

Слово «Україна» вперше з'явилося в літописі 1187 року. Це сталося ще до монгольського вторгнення, яке підриває російську імперську сюжетну лінію про "колиску" України з російським народом. Тривалий час Росія намагалася просувати ідею, що Україна була похідною від слова окраїна "околиця, прикордонник". Це було можливим тому, що в умовах цензури мало хто з дослідників навіть читає хроніки.

Запис у літописі за 1187 рік згадує, що за переяславським князем Володимиром Глібовичем "скорбила вся Україна". Переяславське князівство було одним з князівств Русі (до якого входили князівства Київського, Чернігівського, Переяслава та Новгород-Сіверського того часу). Значна частина Переяславського князівства була далі вилучена від кордонів Русі, ніж сам Київ. Тому слово "Україна" не могло означати окраїну рашки. Найважливіше, було б абсурдно припустити, що князя оплакували точно прикордонники, а не все князівство.

Древній Переяслав - місто музеїв
Древній Переяслав - місто музеїв
Галицько-Волинський літопис
Галицько-Волинський літопис

Галицько-Волинський літопис має такий запис за 1213 рік: "Данило повернувся додому, помандрував з братом і прийняв Берестії, Угровеськ, Верещин, Столпе, Комів та всю Україну». Знову це посилання не на околиці, а на все Забужське князівство з центром в Угровеську (нині місце поселення в селі Новоухрузьке Волинської області).

Новоугрузьке - стародавнє село на Волині
Новоугрузьке - стародавнє село на Волині

Крім того, не було князівства, держави чи іншого суб'єкта, в чиї околиці могли б увійти Чернігівська Україна, Сіверська Україна і, тим більше, Київська Україна.

Використання позначення Ukraina в літературі з 12 до 15 століття чітко показує, що цей термін був синонімом "князівства" і "землі". Сучасне українське слово "Україна" означає "країна".

Тому Україна є більш новітньою назвою для Русі, як і Франція для Галла та Іспанія для Іберії. Росія називалася СРСР тільки недавно, Московитське царство – до цього, а Залєсьє і Суздаль – у більш ранні часи.

Одна з давніх писемних згадок про Україну
Одна з давніх писемних згадок про Україну

Багато істориків нині вважають, що назва Русь походить від сарматського племені Роксолани, яке оселилося в Центральній Україні на півдні Києва починаючи з 2 століття до н.е.

У цьому регіоні є річки з такими назвами як Рось, Росава, Роставиця, Рутець і т.д. З давніх-давен Русь носила назву лише Центральної України – Київського, Чернігівського та Переяславського князівств, тобто території сучасних Київської, Житомирської, Чернігівської областей та частин Сумської, Черкаської, Вінницької і Полтавської областей. Починаючи з дванадцятого століття, до його складу поширювали Західну Україну. Князі вважали, що Русь – їхня батьківщина (вотчина "патрімство"). Інші залежні території вважалися як підпорядковані Русі.

Київщина. Річка Рось
Київщина. Річка Рось

Назви Русь і Росія.

У самій Московії термін Росія почали використовувати у посиланні на цю країну владою ще в 15 столітті, коли там почала циркулювати ідея захоплення земель України. Це слово взято з грецької мови, тому що це було спільним знанням на той час, що Русь була територією України. Московія була остаточно перейменована на Росію царськими указами у 18 столітті.

Більшість українських вчених вважають, що українська мова зі своїми особливостями формувалася на базі давньослов'янських діалектів під деяким впливом скіфської та сарматської мов на часи Антейського племінного союзу, тобто середина 1-го тисячоліття нашої ери. Слов'ян на території ні сучасної Росії, ні сучасної Білорусі не було.

На противагу, російська мова сформувалася в 12-14 століттях, оскільки місцеве, значною мірою фіно-угрицьке населення вивчило церковнослов'янську, яку нав'язували церква і влада. Нині росіяни переважно є нащадками цих фіно-угрицьких народів (меря, мурома, мещера, мокша і т.д.)

Золота Орда
Золота Орда

На даний час більшість річок Центральної Росії та багато російських міст Центральної Росії, включаючи Москву, мають фіно-угрицькі назви.

В імперські часи українська розглядалася багатьма людьми в Росії як полонізована версія російської. Ця позиція дуууже ненаукова, адже українські особливості були знайдені в мові Київської Русі задовго до будь-якого польського впливу. Важливо, стандартна українська базується на вернакулярній, якою розмовляють у Полтавській та Чернігівській областях. Ці території входили до складу Польщі в 1569-1648 роках і за цей короткий період часу багатьом людям не довелося мати справу з польською владою, нічого не казати про зміну мови своїх предків. Українець зміг витримати набагато більший, столітній тиск з боку Росії.

Писемні джерела в Україні, датовані 14-м, 15-м, 16-м та 17-м століттями, не фіксують жодних змін у мові.

Олександр Палій
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-