Посол України подарував факсимільне Мазепинське Євангеліє президенту Лівану

Посол України подарував факсимільне Мазепинське Євангеліє президенту Лівану

Укрінформ
Посол України в Лівані Ігор Осташ презентував примірник факсимільного видання Мазепинського Євангелія арабською мовою президенту Лівану Мішелю Ауну.

Як передає Укрінформ, про це повідомило у Фейсбуці посольство України в Лівані.

«1 листопада посол України в Ліванській Республіці І.Осташ був прийнятий президентом Ліванської Республіки М.Ауном. Під час зустрічі сторони обговорили поточний стан та перспективи співпраці між двома країнами. Очільнику ліванської держави було презентовано факсимільний примірник Євангелія арабською, виданого 1708 року для Антіохійського патріархату на кошти гетьмана Івана Мазепи», - поінформували у диппредставництві.

Читайте також: Україномовна бібліотека в Йорданії поповнилася новими книжками

Посол наголосив, що ця книга є свідченням давніх стосунків між Україною та Близьким Сходом та конкретним прикладом підтримки українськими лідерами християн арабського світу.

Як повідомляв Укрінформ, 27 серпня у Національному заповіднику «Софія Київська» з нагоди відзначення 30-ї річниці Незалежності України презентували факсимільне видання Мазепинського Євангелія, яке належить до національної історичної спадщини.

Українські фахівці із залученням арабських спеціалістів кілька років працювали над перевиданням Священної книги. Проєкт реалізовано Посольством України в Ліванській Республіці у співпраці з Фондом пам’яті блаженного митрополита Володимира та Національною бібліотекою імені В. Вернадського.

Читайте також: У Лівані презентували Мазепинське Євангеліє

Унікальність цієї книжки полягає в тому, що це було перше друковане Євангеліє арабською мовою, видане коштом гетьмана Івана Мазепи для потреб Антіохійського патріархату, про що свідчить розлога присвята гетьману, написана Антіохійським патріархом Афанасієм III Даббасом.

На видання книжки, яка була подарунком Антіохійській церкві, Іван Мазепа пожертвував 3000 золотих, а до цього виділив таку саму суму на підтримку Антіохії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-