Глава УГКЦ вручив Сенцову відзнаку за приклад гуманізму

Глава УГКЦ вручив Сенцову відзнаку за приклад гуманізму

Фото
Укрінформ
Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав Шевчук вручив у вівторок у Києві режисеру та політв’язню Олегу Сенцову відзнаку Блаженного Омеляна Ковча за особистий приклад жертовності та гуманізму.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Пану Олегу Сенцову - за мужність постати на захист правди в умовах приреченості, за стійкість витримати наступ зла в умовах неволі і за високу громадянську гідність в умовах свободи, за приклад боротьби, яка надихає людство”, - зачитав текст грамоти відзнаки член Комітету із вшанування пам’яті Омеляна Ковча - громадський діяч, дипломат Данило Лубківський.

Сенцову вручили відзнаку Омеляна Ковча / Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

Вручаючи відзнаку Сенцову, глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав Шевчук окреслив зміст подвигу Ковча.

“Будучи сином одного народу, священником Української Греко-Католицької церкви, він рятував синів і дочок іншого — єврейського - народу під час Голокосту. За це потрапив до концтабору і віддав своє життя на землі третього народу — польського. І таким чином поєднав між собою народи, релігії в ім’я бути справжньою людиною. Дозвольте мені цю відзнаку урочисто вам сьогодні передати як знак пошани. Дякую Вам за мужність”, - сказав глава УГКЦ.

Він додав, що ця відзнака вручається людям, які продовжують ідею отця Ковча.

“Ви десь пішли його шляхами — в нелюдських оставинах Ви лишилися людиною. Ви перейшли не легші шляхи, випробування і лишилися людиною, яка свідчить правду, яка лишилася собою, яка розуміє, сином якого народу вона є і для яких цінностей вартує жити далі”, - підкреслив патріарх.

На що Сенцов зауважив: “Але я такий не один. Нас багато пройшло російський полон”. Він нагадав, що багато людей ще залишаються в російському полоні, і треба повсякчас про це нагадувати на всіх рівнях і боротися за їх визволення.

“В цей момент ми хочемо про них згадати і цілому світові сказати, що сьогодні є люди, які страждають, є військовополонені, політичні в’язні, і про них сьогодні не говориться. Ми хочемо бути голосом тих, у кого голос відібрали. І ми сподіваємося, що справедливість восторжествує, і в’язні будуть звільнені, полонені повернуться додому. А всі ті, хто може щось зробити для їх звільнення, докладуть усіх зусиль. Наша церква робить усе, що може. Ми знаємо кожного по той бік колючого дроту по імені. Ми за них молимося, про них говоримо перед різними міжнародними інституціями і чекаємо всіх їх удома”, - відповів отець Святослав.

Читайте також: Сенцов вибачився за різкі висловлювання своєї сестри щодо України

Як зазначалося, Сенцов – один із чотирьох цьогорічних лауреатів. Головна церемонія відбудеться 4 жовтня у Любліні з нагоди освячення пам’ятника отцю Ковчу.

“Там, де отець Омелян загинув мученицькою смертю, перед концтабором, де він виконував свої священницькі функції — його народ проголосив парохом “Майданека”, - там постав йому пам’ятник. Це єдиний пам’ятник українському священнику в Польщі. І з цієї нагоди відбудеться чергове, дев’яте вручення цієї відзнаки”, - розповів глава УГКЦ.

Як повідомлялося, крім Олега Сенцова, 2021 року Комітет із вшанування пам’яті Омеляна Ковча визначив лауреатами польську режисерку Аґнєшку Голланд, американського дипломата і державного діяча Деніела Фріда та об’єднану Ініціативу «Пласту» та «Харцежів» Płomień Braterstwa – Полум’я Братерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-