Справа Шеремета: прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи

Справа Шеремета: прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи

Фото
Укрінформ
Шевченківський районний суд Києва переніс розгляд справи щодо трьох обвинувачуваних у справі вбивства журналіста Павла Шеремета – Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко і Яни Дугарь – на 27 вересня.

Про це оголосила головуюча суддя Оксана Голуб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відкладається судовий розгляд до 11:00 27 вересня», - поінформувала Голуб.

На початку сьогоднішнього засідання Антоненко, Кузьменко, Дугарь та їхні захисники, прокурор Михайло Тішин і один з представників потерпілих, а також судді у справі і присяжні виїхали на місце знаходження кузовів автомобілів як речових доказів, які проходять у справі, для їх огляду.

Після цього сторони процесу повернулися у залу суду.

Прокурор, зокрема, оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи.

«У ході цієї експертизи експерт встановив, що маса вибухової речовини у тротиловому еквіваленті, що використовувався у вибуховому пристрої під час вибуху авто, складає 478,4 грами. Цим було встановлено, що вибуховий пристрій був наполовину заповнений вибуховою речовиною», - сказав прокурор.

Як додав Тішин, також у межах цієї експертизи експерт врахував товщину пластикового захисту авто, товщину металу, висоту магнітів, відстань між зарядом вибухової речовини та поверхнею, а також інші дані, «необхідні для складання об’єктивного висновку».

Зі свого боку адвокат Антоненка Станіслав Кулик зазначив, що має сумніви в об’єктивності цього дослідження.

Серед іншого він поінформував, що вибухова речовина, якою підірвали Шеремета, не була встановлена, і досі невідомо, якою саме вибухівкою підірвали журналіста.

Разом з тим адвокат зазначив, що «у мене склалося враження, що прокурор хоче довести, що якимось чином саме міна МОН-50 пов’язана до вчинення цього страшного злочину».

Кулик висловив думку, що у цьому випадку дослідження «очевидно необ’єктивне», і зазначив, що експерт не провів достатніх досліджень для того, щоб хоча б виключити інші вибухові пристрої.

«Ми казали, що схожі вибухові елементи використовуються як мінімум ще у двох мінах, які нам відомі: ОЗМ-72 і міна МОН-90. Жодний з цих вибухових пристроїв також не брався до уваги при проведенні цього дослідження. Тому у цьому випадку ми дослідили докази, які доводять очевидні речі: що відомого журналіста підірвали невідомим саморобним вибуховим пристроїв. Щодо усього іншого – ми, на жаль, не отримали жодної інформації», - підкреслив захисник Антоненка.

Зі свого боку Кузьменко зазначила, що, на її думку, слідчий експеримент щодо автомобіля не був проведений належним чином. А один з представників потерпілих, присутній на цьому засіданні, висловив переконання про неналежність чистоти експерименту, і сумніви у тому, що це була міна МОН-50.

Читайте також: Монастирський сказав, коли будуть зрушення у справі щодо замовників вбивства Шеремета

Суд після цього долучив до матеріалів справи один з документів від прокурора і відклав розгляд справи на 27 вересня.

Як повідомлялося, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві у результаті вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання і оголошення підозр лікарю і волонтеру Юлії Кузьменко, медсестрі парашутно-десантного батальйону Яні Дугарь і ветерану АТО Андрію Антоненку.

Читайте також: Дугарь заявила про залякування та стеження за нею

У вересні 2020 року обвинувальний акт щодо них направили до суду.

4 січня було оприлюднено аудіозаписи, на яких нібито посадові особи КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема, Шеремета. Ексспівробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який передав українській поліції аудіозаписи, 19 січня дав свідчення в Києві у справі про замовників вбивства Шеремета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-