Його Всесвятість Варфоломій, Архієпископ Константинополя - Нового Рима і Вселенський Патріарх
Їду в Київ з посланням любові та єдності, молитвою за всіх, хто живе в Україні
20.08.2021 16:08

Сьогодні ввечері в Україну прибуде Його Всесвятість Варфоломій, Архієпископ Константинополя - Нового Рима і Вселенський Патріарх. Це третій його візит до нашої країни. У вересні 1997 року Його Всесвятість відвідував Одесу, а в липні 2008 року – Київ. Нинішній візит особливий тим, що він - перший після отримання автокефалії Православною церквою України і приурочений до 30-ї річниці нашої Незалежності.

Про шляхи становлення Православної Церкви України, її розвитку та зміцнення, про спроби зовнішнього впливу, протидію ним та виклики із цим пов’язані, про пандемію та ставлення Матері-Церкви до вакцинації  в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповів Його Всесвятість, Архієпископ Константинополя - Нового Рима і Вселенський Патріарх Варфоломій.

МАТИ-ЦЕРКВА ПРОТЯГОМ ТИСЯЧІ РОКІВ ТУРБУЄТЬСЯ ПРО УКРАЇНСЬКУ ЦЕРКВУ

- Ваша Всесвятосте, сьогодні розпочинається ваш перший візит до України, відтоді як Православна Церква України отримала Томос про автокефалію. Яка програма та які очікування від цього візиту?

- Передусім зауважу, що відвідую Україну на запрошення Президента України Володимира Зеленського, аби взяти участь у святкуванні 30-ї річниці проголошення Незалежності та розділити радість Українського народу із цього приводу. Також я отримав офіційне запрошення від імені Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Переконаний, що радітиму поступу новоствореної Православної Церкви України. Матір-Церква Константинополя, від якої більше як 1000 років тому, за бажанням Святого Володимира, ваші пращури прийняли хрещення в християнство, ніколи не переставала проявляти інтерес та турботу про всіх вас і вашу помісну Церкву. Відносини між Константинополем і Києвом залишаються міцними й непохитними протягом десяти століть, і сьогодні це як ніколи актуально. Це інтерв’ю є посланням любові та єдності, яке я хочу донести до духовенства, а також до вірян, наших сестер і братів в Україні, на особисте спілкування з якими чекаю з нетерпінням.

ЦЕРКВУ НЕ МОЖНА ТЕРОРИЗУВАТИ, БРЕХНЯ ТА НАКЛЕП ЗМІЦНЮЮТЬ НАШУ ВІРУ

- Ваша Всесвятосте, ми вдячні вам за увагу, підтримку та турботу про Православну Церкву України. Чи задоволені ви її поступом та поточним розвитком? Яку пораду ви б дали для зміцнення Православної Церкви України?

- Ми дуже задоволені всім, чого було досягнуто у Православній церкві України від надання Томосу про автокефалію до наших днів. Ми пишаємося служінням і свідченням цієї Церкви, не приховуючи того, що вона стала об’єктом нещадних виявів наклепу та фальші з боку певних кіл, які не хочуть незалежності Православної Церкви в Україні від зовнішніх впливів.

Все, від чого потерпає Православна Церква України, переживає і Матір-Церква, Вселенський Патріархат. На жаль, деякі люди, як здається, звикли говорити неправду та чинити своєрідні релігійні знущання, думаючи, що таким чином вони залякають Вселенський Патріархат, помісні автокефальні церкви та саму новостворену Православну Церкву України. Однак християнство не може бути під загрозою. Церкву не можна тероризувати. Брехня та дифамація (наклеп – ред.) не засмучують нас; навпаки, вони зміцнюють нашу віру в Канони, традиції та Істину Церкви.

Блаженніший Митрополит Київський Епіфаній – розважливий Предстоятель, який вміє ефективно та в дусі канонічної традиції православ’я керувати церковними справами. Ми маємо довіру до нього та сприятливу надію на майбутнє Православної Церкви України. Закликаю його продовжувати слідувати прямим шляхом, який є єдиним таким, що веде до научання вірян та єдності.

ТІ, ХТО СТАВИТЬ ПІД СУМНІВ КАНОНІЧНІСТЬ АВТОКЕФАЛІЇ ПЦУ, КЕРУЮТЬСЯ НЕ ЦЕРКОВНИМИ КРИТЕРІЯМИ

- Що б ви сказали братам і сестрам Московського Патріархату, які переконані, що Православна Церква України має «неканонічну», «неправильну» автокефалію?

- Проблема цих людей у тому, що для них важко визнати реальність, або ж вони відмовляються її визнавати. Вони також несвідущі в тому, що значить автокефалія, так само як в історії та канонічній практиці - її надання. Російська церква, якій вони прагнуть приналежати, отримала свій автокефальний та патріарший статус від Вселенського Патріархату. Чому ж тоді вони не хочуть погодитися з тим самим канонічним обґрунтуванням автокефалії у випадку Православної Церкви України, яке було дійсним для Православної Церкви Росії та інших православних церков, яким Вселенський Патріархат надав автокефалію та патріарший статус? Втручання Вселенського Патріархату не є неканонічним, насправді є неканонічним ставити це втручання під сумнів. Очевидно, що вони зовсім не зацікавлені в канонічному порядку, оскільки в нашому випадку вони, очевидно, надають перевагу іноземним інтересам, а не церковним критеріям.

ВІДМОВА ВІД ВАКЦИНАЦІЇ НЕ ҐРУНТУЄТЬСЯ НА ТЕОЛОГІЧНИХ ЧИ НАУКОВИХ КРИТЕРІЯХ

- Світова спільнота активно бореться з коронавірусом. У православному світі є противники вакцинації, носіння масок та дотримання соціальної дистанції. Яке ставлення Матері Церкви до вакцинації? Ви та ваше найближче оточення були щеплені?

- Нинішня величезна криза у сфері охорони здоров’я зачіпає православних християн, так само як і все людство. Звісно, нас піддають критиці за ставлення до пандемії та протидії їй шляхом розробки відповідних вакцин та інших заходів. Проте відмова від вакцинації та інших заходів захисту є нераціональною й необґрунтованою теологічними чи науковими критеріями. Я говорив від самого початку, що пандемія загрожує нашим вірянам, але не нашій вірі. Це правда, що велика кількість віруючих, які відмовляються від заходів захисту, є жертвами цього вірусу. Тому є неприпустимим перед такою кількістю жертв та стількома стражданнями, заперечувати існування пандемії, розцінювати її як кимось створену чи поширювати теорії змови. На жаль, таке ставлення виявляє байдужість до ближнього. Проте все, що суперечить заповіді любові до ближнього, не може бути волею Бога. Церква Константинополя закликає вірян консультуватися зі своїми лікарями і відповідно до їхніх вказівок робити щеплення. Природно, що всі ми на Фанарі, включаючи мене, були вакциновані.

НАУКА Є БОЖИМ БЛАГОСЛОВЕННЯМ, БО СЛУЖИТЬ ЛЮДСТВУ

- Коронавірус спричинив велику кількість смертей. Несподівано багато з нас пережили раптову втрату або хворобу близьких людей. Що ви порадите зробити, щоб морально піднятися? Як найкраще підтримувати себе та свою сім’ю?

- Церква не вперше стикається з пандемією. І кожного разу відповіддю була молитва та дотримання передбачених заходів. Сьогодні наука доводить, що вона може швидко та ефективно знаходити рішення. Звичайно, існують обмеження і для наукових знань; але оскільки наука служить людству, вона є Божим благословенням. Ми з вдячністю приймаємо цей божественний дар. Таким чином, ми зобов’язані бути вдячними вченим, які за такий короткий проміжок часу створили вакцини, які захищають нас від ускладнень, спричинених коронавірусом. Більше того, ми дякуємо лікарям та іншим медичним працівникам у всьому світі, які щоденно працюють над порятунком людей, ведуть боротьбу з COVID-19. Знаю, що лікарі та інший медичний персонал в Україні так само намагаються з усіх своїх сил рятувати хворих. Ми вітаємо їх, благословляємо і запевняємо, що вони - в наших молитвах про те, аби наш Спаситель Христос підтримав їхні зусилля. Крім того, ми щодня молимось, щоб Бог дав спокій душам жертв цієї пандемії та розраду їхнім родинам.

ПЦУ НАЛЕЖИТЬ ВАЖЛИВА РОЛЬ В ЄДНОСТІ ТА ПРОЦВІТАННІ УКРАЇНЦІВ

- Ваша Всесвятосте, цей візит до України присвячений 30-й річниці проголошення Незалежності України. Як духовний отець православних українців, що б ви хотіли сказати чи побажати своїй пастві в Україні та українцям загалом?

- Як вже було відзначено, ми поділяємо радість Українського народу з приводу цього ювілею. Молимося за розвиток, процвітання, єдність та духовне зростання всіх без винятку людей, які живуть в Україні. І ми впевнені, що Православна Церква України відіграватиме надзвичайно активну і важливу роль у цьому позитивному поступі та розвитку. Ми не маємо сумніву, що Православна Церква України стане чільним орієнтиром на шляху до церковної єдності у вашій країні. Надання автокефалії з боку Вселенського Патріархату залишиться життєво важливим моментом та віхою в історії Українського народу.

Ольга Будник, Стамбул-Анкара.

Фото: Ecumenical Patriarchate Press Office, Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-