Рятувальники показали, як Україна й світ потерпають від погодних катаклізмів

Рятувальники показали, як Україна й світ потерпають від погодних катаклізмів

Відео
Укрінформ
В Україні та світі через кліматичні зміни зростає кількість стихійних метеорологічних явищ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

"У світі спостерігається тенденція до збільшення кількості випадків стихійних метеорологічних явищ. Цьому сприяє низка чинників, зокрема, розбалансованість кліматичної системи через кліматичні зміни, діяльність людини, фізико-географічні особливості територій. Стихійні метеорологічні явища у більшості випадків наносять значні збитки економіці держав і, що найгірше, тягнуть за собою людські втрати. Специфіка цих явищ полягає у їх раптовому і швидкому перебігу”, - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Аномальні опади й повені паралізували Лондон

За даними гідрометеорологічної служби України, в державі упродовж 2011–2020 рр. зафіксовано 2 752 випадки стихійних метеорологічних явищ. Особливістю останнього 10-річчя є значна кількість випадків дощу, вітру та снігу, що досягли критеріїв стихійного явища.

Читайте також: Бельгія вдруге за кілька тижнів потерпає від повені

Так, у зв'язку з кліматичними змінами 07 серпня 2016 року у Одесі за неповні чотири години випало понад 90 мм опадів, а шквали вітру досягали до 29 м/с. Внаслідок цього стихійного явища, були знеструмлені житлові будинки, повалені дерева, порушено рух міського транспорту, через засміченість зливової каналізації було затоплено частину міста. Від удару блискавки у селі Затока загинула людина.

22 – 23 червня 2020 року в Івано-Франківській області інтенсивність дощів склала 106 – 168 мм, що спричинило катастрофічні паводки, які призвели до трагічних наслідків. Через це стихійне явище загинуло троє людей, підтоплено 250 населених пунктів, затоплено сільськогосподарські угіддя, зруйновано господарські об'єкти, в тому числі автодороги, мости, берегоукріплення.

Читайте також: В районах лиха у Німеччині знову почалися дощі, готують евакуацію

28 липня 2017 року через смерч у містах Перещепине та Кривий Ріг Дніпропетровської області пошкоджено покрівлі 81 житлового будинку та 12 господарчих споруд, повалено дерева.

У вересні 2017 року у Вінницькій та Житомирській областях випав град розміром з куряче яйце, який пошкодив покрівлі приватних домоволодінь, об’єктів соціально-побутової сфери та посіви сільгоспкультур.

В ДСНС повідомили, що на підставі аналізу статистичних даних та прогнозних показників визначили регіони України, які найбільш властиві до стихійних метеорологічних явищ.

Читайте також: У кількох регіонах Іспанії вирують лісові пожежі

Так, до локальних територій потенційних затоплень в Україні потратили такі Закарпатська, Львівська, Чернівецька, Івано-Франківська та інші області.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 22 липня Одесу накрила потужна злива, через підтоплення багатьох вулиць був ускладнений рух транспорту, пілоти двох пасажирських авіалайнерів відмовились від посадки в аеропорту.

Фото: Christoph Reichwein, Thomas Frey/dpa, WinklerTV, EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-