Спекотне літо, тепла осінь, але ранній сніг

Спекотне літо, тепла осінь, але ранній сніг

Укрінформ
На прохання Укрінформу відомі синоптики дали прогноз погоди в Україні на найближчі два з половиною-три місяці

Погода у першій половині календарного літа в Україні видалася досить контрастною: спочатку було відверто холодно, але потім – вжарило настільки сильно, що в Києві було побито багаторічні температурні рекорди. «Скажіть хто-небудь тому липню, щоби став хоча б на два-три дні червнем. А ще краще – травнем», – традиційно не приховують емоцій користувачі соцмереж.

До кінця літа залишилося трохи більше половини. А відтак – якою буде погода в липні і серпні, зрештою, що прогнозується на осінь?

Погода на другу половину липня

У наступні кілька днів, починаючи з 15 липня, може бути короткочасний температурний спад до +28… +30 градусів. А потім знову – +32… +33 градуси. Про це Укрінформу розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова. «Нарешті, починаючи з третьої декади місяця – знову слід очікувати зниження температури, і суттєве – +25… +28 градусів», – каже вона і наголошує, що в цей період також слід чекати опадів, причому істотних.

У наступні 4 дні, з 14 по 17 липня, температура досягне позначок +28... +32 градуси, каже народний синоптик Леонід Горбань. День 16 липня може бути дощовим. З 17 липня, згідно з його розрахунками, в Україні знову почнеться зниження температури з мінімумом 22 липня на рівні +20 градусів.

В останню декаду місяця, з 22 по 31 липня, в Україну поступово, день за днем, буде повертатися літня спека. 24 і 25 числа можуть пройти дощі, а 26 липня температура вийде на «плато» – протягом чотирьох днів вона практично не буде змінюватися, залишаючись на рівні +29… +32 градусів.

Окремо пан Горбань спрогнозував погоду щодо півдня країни. Він каже, що 13 числа спека встановить там новий рекорд – +36 градусів. Потім, з 13 липня, спека потроху спадатиме, але через два дні, 15 липня, досягне позначки +30... +32 градуси. Після невеликих дощів 17 липня температура вкотре піде на спад. У точці мінімуму 20 липня вона складе +26... +28 градусів.

З 20 по 23 липня температура піде вгору і досягне позначки +30... +32 градуси. «Далі до кінця місяця вона перебуватиме на рівні близько +30 градусів. Сильні дощі можуть пройти 24 і 25 числа», – додав синоптик.

Прогноз на серпень

У першій половині серпня температура може досягати +30 градусів. Протягом місяця кілька днів може доходити до +31...+32 градусів. Погода знову буде нестійкою – 5 днів одна температура, наступні 5 днів – інша. «Досить прохолодна п'ятиденка з температурою від +20 до +25, потім знову потепління на п'ять днів», – каже Вазіра Мартазінова.

У другій декаді Україну знову заскочать істотні опади та різке зниження температури до +25… +26 градусів. Однак в кінці місяця – піде вгору. «Звісно, про +31...+32 градуси не йтиметься, але до +28… +30 усе ж дотягуватиме», – додала пані Мартазінова.

Натомість Леонід Горбань стверджує, що серпень буде місяцем безперервного, щоденного зниження температури. Він розпочнеться зі справжньої літньої спеки з температурним максимумом на рівні +35 градусів, а закінчиться з майже осінніми +22 градусами.

4 серпня буде найспекотнішим днем місяця
4 серпня буде найспекотнішим днем місяця

За прогнозами народного синоптика, 4 серпня буде найспекотнішим днем місяця з показником +35 градусів. «Після цього повітря дедалі більше й більше вичахатиме. Уже до середини серпня температура досягне позначки +26... +28 градусів, а до 24 серпня знизиться ще на 4 градуси. Місяць закінчиться на рівні +20 градусів в денні години», – каже синоптик.

Пан Горбань також прогнозує 7 дощових періодів протягом місяця. У першій половині вони будуть незначними, а на екваторі серпня – суттєвими. У другій половині місяця опади будуть менш інтенсивними, але частішими.

Ну, і щодо півдня… Перший тиждень місяця буде по-літньому спекотним з температурами на рівні +31... +34 градуси. Перший «осінній дзвіночок» прозвучить 8 серпня, коли стане прохолодніше. 14 числа очікується новий температурний пік – близько +35 градусів, але більше до кінця серпня і всього літа таких температур уже не буде. У період до 11 серпня очікуються чотири дощові дні, але опади будуть незначними. «Далі розпочнеться різке похолодання, практично без підвищень температури. Місяць закінчиться на позначці близько +20 градусів у супроводі невеликих дощів», – прогнозує Леонід Горбань.

Погода на вересень-жовтень

Вересень, по суті, стане продовженням серпня. Дощів буде мало. Температура перебуватиме на рівні +26 градусів. І така погода може протриматися аж до жовтня. «Однозначно не варто сподіватися, що осінь буде ранньою», – наголосила Вазіра Мартазінова.

Своєю чергою Леонід Горбань зазначив, що перший тиждень вересня ще тішитиме українців теплом, однак температура повітря вже не буде настільки виснажливою – +26… +28 градусів. «Якщо коротко – то у вересні побачимо ще 10 днів літа, з другої декади почнуться дощі і похолоднішає», – каже пан Горбань.

Так, уже з 14 числа температура піде різко на спад до +16 градусів, і протримається декілька днів.

«На початку третьої декади вересня можливе два-три дні «бабиного літа». Матимемо невеличке потепління до +19… +22 градуси», – додав народний синоптик.

Але потім – знову різке похолодання. До слова, 25 вересня, за його словами, буде найхолоднішим днем місяця – всього лиш +13 градусів.

З 26 числа і до кінця вересня температура перебуватиме в районі +18…+20 градусів. Щось подібне спостерігатимемо під час другого місяця осені.

«Жовтень порадує тривалим «бабиним літом» в середині місяця і засмутить під кінець сильними дощами і нічними морозами. Холоди триватимуть і в листопаді, очікуються дощі і ранній сніг», – підсумував синоптик.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-