Кабмін схвалив Нацстратегію безбар’єрного простору

Кабмін схвалив Нацстратегію безбар’єрного простору

Укрінформ
Кабінет міністрів схвалив Національну стратегію безбар’єрного простору та створив Раду для контролю та моніторингу виконання цієї стратегії.

Як передає Укрінформ, про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль написав у Телеграмі після засідання уряду.

"Кабінет Міністрів схвалив Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року", - написав Шмигаль.

Він додав, що за пропозицією першої леді Олени Зеленської створено Раду безбар’єрності, яка зможе моніторити та контролювати стан виконання Національної стратегії.

"Ще раз хочу подякувати пані Олені Зеленській, яка актуалізувала тему бар’єрів та згуртувала широке коло експертів, представників громадського суспільства та органів влади для розбудови безбар’єрності в Україні", - написав глава уряду.

Він наголосив, що безбар’єрність як нова суспільна норма - це місток, який ще міцніше з'єднає Україну з прогресивними європейськими країнами, де принцип рівних прав та можливостей стоїть в основі усіх державницьких рішень.

"Для мене важливо, що Кабмін затвердив першу Нацстратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні. Мені здається, зараз вона дуже на часі. В суспільстві сформувався запит на безбар’єрність, і лише системні дії здатні руйнувати бар’єри в суспільстві. Стратегія – це перший, але важливий крок", – зауважила перша леді Олена Зеленська, інформує пресслужба Офісу Президента.

За словами першої леді, йдеться не лише про доступність інфраструктури міст і громад. Нацстратегія також включає заходи із залучення та підтримки для всіх українців, які відчувають бар’єри в освіті, працевлаштуванні, отриманні послуг. Адже у повсякденному житті з перепонами стикаються й маломобільні люди, коли не можуть потрапити у будівлю через відсутність пандуса, і літні люди, які не можуть отримати послугу онлайн, бо не мають доступу до Інтернету, і випускники навчальних закладів, які не можуть влаштуватися на роботу за спеціальністю через упереджене ставлення.

В ОП зауважують, що документ закладає бачення майбутніх перетворень і усунення бар’єрів у працевлаштуванні та підприємництві, навчанні протягом життя, доступі до публічної інформації, цифровізації, адміністративних сервісах, отриманні медичних послуг.

Читайте також: Інклюзивність має стати обов’язковою нормою у всіх сферах життя - Ткаченко

Як повідомлялося, дружина Президента Олена Зеленська запропонувала створити в Україні Раду безбар'єрності. Про це вона сказала на нараді щодо Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору України. На її переконання, для того, щоб усі запропоновані напрацювання для усунення будь-яких бар'єрів працювали, потрібен ефективний орган, який буде моніторити й контролювати стан виконання Стратегії.

Україна отримала офіційний статус учасниці Міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей «Партнерство Біарріц» у вересні 2020 року. Приєднання нашої країни до Партнерства ініціювала перша леді України в грудні 2019 року.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору, ініційована Оленою Зеленською, спрямована на створення умов для рівного доступу до публічних просторів для громадян з тимчасово чи постійно обмеженою мобільністю, людей з інвалідністю, батьків із візками, людей на візках тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-