Оголосили переможця конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба

Оголосили переможця конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба

Фото
Укрінформ
Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України оголосив переможців.

Про це повідомив на брифінгу міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає кореспондент Укрінформу.

Оргкомітет з проведення конкурсу на найкращий ескіз Великого Державного герба України оголосив переможців / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

«Журі отримало 125 робіт. З них до конкурсу було допущено 112 робіт. Пройшло кілька турів голосування, в результаті визначено переможця. Не було призначено другу премію, проте було призначено третю премію. Я радий, що сьогодні оргкомітет ухвалив рішення і було обрано переможця. І цей переможець Олексій Кохан. Відповідно з ним Мінкульт укладе угоду», - сказав Ткаченко.

Своєю чергою міністр юстиції Денис Малюська додав, що «далі буде підготовлено технічний опис та юридичні нюанси використання проєкту великого Державного герба. І напрацювання будуть передані від Кабміну до Верховної Ради. Далі народні депутати опрацюють і зареєструють відповідний законопроєкт. Відтак порядок використання, опис держсимволів, зокрема великого Державного герба буде оформлений законом».

Читайте також: Уряд визначився з преміями переможцям конкурсу на ескіз великого Державного Герба

Як зазначив голова журі конкурсу - голова Українського геральдичного товариства, провідний науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім Грушевського НАНУ Андрій Гречило, робота, яку було визначено переможцем, вже була відома, але умовами цього конкурсу дозволялася участь робіт, представлених на попередніх конкурсах.

“Ця робота вже була представлена ще в 1997 році, і тоді навіть ішла на перемогу, але з різних причин той конкурс закінчився нічим. Кохан подав роботу без змін. І серед усіх вона виглядала найкраще. Ця робота виконана в авторському стилі, тут немає ніяких запозичених форм, чужих елементів. По-друге, вона якісно вирішена геральдично за змістом і за формою, якісно вирішена з художнього боку”, - сказав голова журі.

Він додав, що в роботі дуже добре композиційно відображена ідея соборності, єдності України - у фігурах Архангела Михаїла та Лева. Щодо козака з мушкетом, автор знайшов оригільне рішення — цей козак знаходиться на хоругві, яка увінчує малий Державний герб. Якщо розглядати цілий герб, за його словами, він розповідає історію становлення Української держави.

Гречило зазначив також, що з боку журі були висловлені певні незначні побажання щодо доопрацювання, але, виходячи з умов конкурсу, вони є рекомендаційними, хоч і легко вирішуваними.

Голова журі висловив думку, що одна з причин того, що попередні конкурси на великий Державний герб України завершувалися невдачею, полягала у відсутності фахового журі. А цього разу Оргкомітетом було сформоване саме фахове журі, 6 з 9 членів — особи з науковими ступенями, доктори чи кандидати наук, 4 працюють в структурах НАНУ, 5 членів журі є членами Українського геральдичного товариства.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 30 вересня ухвалив постанову про проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України. Відповідно до постанови про проведення конкурсу, до 1 грудня 2020 року Міністерство культури та інформаційної політики має подати Міністерству юстиції пропозиції за результатами конкурсу для врахування їх під час розроблення проєкту Закону України «Про державні символи України». Тоді ж уряд утворив Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу. Співголовами оргкомітету було призначено міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка і міністра юстиції Дениса Малюську.

Конкурс тривав з 1 жовтня до 1 листопада. На засіданні 11 листопада Кабінет Міністрів врегулював питання виплати премій переможцям конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України. Для відзначення авторів кращих проєктів ескізів передбачено: перша премія – 100 тис. грн; друга премія – 50 тис. грн; третя премія – 30 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-