Екс-охоронець Яроша у колонії РФ схуд на 20 кілограмів, його місяць тримають у ШІЗО

Екс-охоронець Яроша у колонії РФ схуд на 20 кілограмів, його місяць тримають у ШІЗО

Укрінформ
З бранцем Кремля Олександром Шумковим, утримуваним у колонії 4 міста Торжок Тверської області, 7 травня зустрівся консул Посольства України в РФ Сергій Дириза.

Про це кореспондентові Укрінформу у п’ятницю розповіла тітка політв'язня Людмила Шумкова.

«За словами консула, Олександр з самого прибуття до колонії та по теперішній час досі утримується в ШІЗО - це практично більше місяця безперервне тримання в ШІЗО, що є порушенням. Він фізично виснажений важким етапом та знущанням з боку співробітників СІЗО міста Твері і колонії, де він наразі перебуває, дуже схуд – на 20 кг (зі слів консула)», - розповіла Людмила Шумкова.

Консул також розповів рідним політв'язня, що зустріч "була важкою і проходила близько 3 годин в присутності начальника колонії, оперативних співробітників та керівництва ФСІНа".

Як зазначила Шумкова, консул наголосив на тому, що працівники колонії створили досить жорсткі умови для українського бранця, на їхні були подані скарги від посольства. Крім того, зазначила тітка політв'язня, консул наполягав на гарантуванні ув'язненому українцю безпеки та медичному обстеженні для нього, призначенні спеціальної дієти, про що Шумковим була написана заява.

Читайте також: "Виправлятися не збираюсь": Шумков записав звернення з російської колонії

«Консул сподівається, що після його візиту адміністрація колонії перегляне свої дії. Також іще повідомив, що вони разом з адвокатом і надалі будуть вибудовувати стратегію захисту прав та звільнення. Сашко всім переказував вітання та дякував за підтримку», - зазначила Шумкова.

Вона додала, що під час зустрічі з консулом Шумков підтвердив інформацію про допит на поліграфі у тверському СІЗО. «Питання стосувалися його зв'язку з організацією, чи не змінив він свої погляди та ідеї і зв'язок родини з екстремістськими організаціями, чи підтримує родину екстремістська організація», - уточнила Людмила Шумкова.

Як повідомляв Укрінформ, екс-охоронець народного депутата Дмитра Яроша херсонець Олександр Шумков зник наприкінці серпня 2017 року. Справу про його викрадення розслідувало ГУ НП в області, а з 3 жовтня 2018 року підслідність визначена за Головним слідчим управлінням СБУ.

4 грудня 2018 року Сєвський суд Брянської області РФ засудив українського військовослужбовця Олександра Шумкова до чотирьох років ув'язнення. У вироку зазначалося, що Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектору», що була «спрямована проти інтересів Росії».

Сім'я Шумкова збирає кошти на адвоката для підготовки подання скарги в Європейський суд з прав людини.

22 квітня Шумкова відвідала адвокат "Громадського вердикту" Ірина Бірюкова. Вона повідомила, що Шумкова повторно відправили в ШІЗО на 14 діб - приводом для цього послужило те, що він зняв куртку, коли голився і вмивався в камері.

Правозахисники звернулися зі скаргою до Торжокського міського суду у зв'язку з накладеними на Шумкова стягненнями.

Також повідомлялось, що Шумков був побитий співробітниками СІЗО-1 у Твері під час етапування в колонію, а потім і у тверській виправній колонії-4 в Торжку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-