Трагедія МН17. Судний день наближається

Трагедія МН17. Судний день наближається

Укрінформ
У Нідерландах триває підготовка до резонансного судового процесу

Минуло вже понад 4 роки відтоді, як на сході України був збитий літак Малайзійських авіаліній Боїнг MH17, 298 пасажирів і членів екіпажу загинули. У травні міжнародна Спільна слідча група (JIT) оприлюднила перші висновки щодо катастрофи літака: МН17 був збитий ракетним комплексом "Бук", що прибув в Україну з 53-ї зенітної ракетної бригади збройних сил РФ,  розташованої під Курськом. Вдалося скласти повний маршрут техніки з Росії в Україну. Цей висновок, як і всі інші звинувачення, Росія не визнає, але судний день поступово наближається.

КОЛИ І ДЕ ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ СУД?

Для початку суду у справі МН17 все готово. Відповідна правова база створена, внесені зміни до законодавства України і законодавства Нідерландів. Коли саме суд почне роботу -  це можуть оголосити вже наступного місяця. Такою інформацією з Укрінформом поділилася заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Я думаю, що у вересні, під час Генеральної Асамблеї ООН, коли зустрінуться лідери всіх країн зі слідчою групою,  і буде оголошено, коли саме буде створений суд", - сказала Зеркаль.

У Нідерландах вже визначилися з місцем проведення суду, яке має умови для розгляду такого масштабного процесу як справа МН17. Це судовий комплекс "Схіпхол" у місті Бадхоеведорп, що знаходиться приблизно у 50 км від Гааги і в кількох кілометрах від аеропорту "Схіпхол".

Символічно, що це саме той аеропорт, з якого чотири роки тому вилетів "Боїнг-777", і поруч з яким відкрили національний меморіальний комплекс пам’яті жертв трагедії.

ХТО СВІДКИ І ОБВИНУВАЧЕНІ?

Хоча ще мають бути вирішені адміністративні питання функціонування суду, але вже зараз відомо, що судовий процес буде відкритим для ЗМІ.

За законодавством Нідерландів, жертви злочину та їхні близькі родичі мають право бути присутніми у суді.

Олена Зеркаль
Олена Зеркаль

На думку Олени Зеркаль, до самого початку процесу жодних нових імен слідство розголошувати не буде. Воно вже визначило коло осіб, причетних до трагедії – це понад 100 людей. І наразі триває робота зі свідками. У тому числі працюють і зі свідками з Росії – і дуже переймаються їхньою безпекою.

"Ніхто не буде називати зараз прізвища осіб, які дають свідчення, .... тому що, по-перше, вони дуже хвилюються, щоб не втратити зв'язок із цими особами, щодо можливості втратити взагалі цих осіб", - сказала Зеркаль.

Коли кримінальне розслідування завершиться, прокуратура Нідерландів відправить обвинуваченим повістки з вимогою з’явитися до суду.

Олег Іванніков Скріншот з доповіді Bellingcat
Олег Іванніков Скріншот з доповіді Bellingcat

Кілька імен можливих обвинувачених оприлюднила дослідницька пошукова мережа Bellingcat. За її даними, до збиття МН17 причетний генерал-майор РФ Сергій Дубінський, офіцер ГРУ Олег Іванніков. У своєму спільному дослідженні Bellingcat та The Insider стверджують, що чоловік із позивним "Дельфін" - це генерал-полковник російської армії в запасі Микола Ткачов. Здебільшого Bellingcat збирає дані з відкритих джерел. Усю отриману ними інформацію для подальшого офіційного звинувачення перевіряє міжнародна Спільна слідча група.

На переконання Олени Зеркаль, «без залучення військових командувачів із російського боку,  командувачів ПВО, цей запуск був би неможливим». «Вони розуміли, що це літак», - додала вона.

ЩО ВПЛИНЕ НА ТРИВАЛІСТЬ СУДУ?

Відомий нідерландський правознавець та професор міжнародного кримінального права Герт-Ян Александр Кнопс вважає, що тривалість судового процесу залежатиме від результатів розслідування міжнародної Спільної слідчої групи.

"Навіть після того, як розслідування закінчиться, тривалість потенційного судового розгляду також залежатиме від інших факторів, таких, як позиція захисту та кількість свідків, які будуть вислухані під час судового розгляду", - розповів Кнопс Укрінформу.

У свою чергу, Олена Зеркаль припустила, що тривалість залежатиме і від того, як далеко готові зайти нідерландські прокурори в рамках цього судового розгляду. Чи будуть вони готові скласти всю "матрицю", тобто вертикаль причетних до злочину, чи обмежаться лише тими людьми, які були безпосередньо залучені. Відповідь на це запитання стане зрозумілою з того, як буде представлена справа по суті, спрогнозувала заступник міністра закордонних справ України.

Вона також переконана, що Росія створюватиме перепони у судовому розгляді, здійматиме галас у пресі, щоб відволікти увагу від самого процесу, дискредитувати результати слідства.

«Водночас, я думаю, що вже всі розуміють, що це спланована стратегія, яку вони (росіяни — ред.) використовують, і саме з цих причин слідчим дуже важливо мати 100-процентні докази провини, особливо росіян", - сказала Зеркаль.

Заступник міністра закордонних справ звернула увагу й на те, що справа МН17 також увійшла у справу України проти Росії. "Фактично ми створюємо історію, бо конвенція ООН про боротьбу із фінансуванням тероризму вперше використана Україною взагалі в історії", - наголосила Олена Зеркаль.

Яким може бути покарання для Росії як держави? Заступник міністра закордонних справ України припускає, що це може бути посилення санкцій, введення ембарго чи інші дії, які зазвичай використовуються у світовій практиці щодо країн, які порушують міжнародне право.

Ірина Драбок, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-