Геращенко: Усім журналістам із

Геращенко: Усім журналістам із "розстрільного списку" запропонували держохорону

Укрінформ
Усім 47-ом журналістам і блогерам, які ввійшли до списку потенційних жертв терористів і про яких стало відомо після спецоперації із Аркадієм Бабченком, запропоновано державну охорону.

Про це журналістам у кулуарах Верховної Ради сказав депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогодні можу сказати, що всім журналістам із цього списку, наскільки мені відомо, запропонували державну охорону. Нею будуть займатися як співробітники Служби безпеки України, так і Національної поліції", - сказав Геращенко. 

При цьому він не виключив, що цей список журналістам одного з українських інтернет-видань могли передати представники російських спецслужб. 

"Для мене велике питання, як цей список потрапив у Мережу. Річ у тім, що цей список був як в українських правоохоронних органів, які його вилучили під час обшуків в організатора вбивства пана Бабченка, але ж він був ще й у російських спецслужб. Те інтернет-видання, яке його опублікувало, кажуть, має деякі відносини з росіянами. Я не виключаю, що це саме російські служби, бачачи, якого розголосу набула ця справа, передали цей список. Звісно, що журналісти цього видання мають право не розголошувати, звідки вони його взяли, - це журналістська таємниця. Але Служба безпеки має повне право перевірити, хто зі співробітників СБУ, Генпрокуратури мав цей список, тому що він дійсно мав статус документа, який не підлягав розголошенню. Це була частина кримінальної справи. Тому я підтримую дії СБУ щодо того, щоби вирахувати, хто це зробив", - сказав Геращенко.

За його словами, карати слід, у першу чергу, не журналістів видання, яке поширило цей список, а притягти до відповідальності співробітників правоохоронних органів, які розголосили відповідну інформацію.

Водночас Антон Геращенко акцентував на необхідності прийняти новий закон про захист осіб, які підпадають під кримінальне провадження. 

"Я вчора заявив про це під час брифінгу у Верховній Раді і я готуюся сьогодні подати цей закон. Нам треба спеціальна національна служба захисту учасників кримінального провадження, щоб захист людей був професійним. Захист людей не означає, що до кожного з них треба приставляти охоронців. Комусь так потрібно, а комусь потрібно, щоб держава просто знімала квартиру в іншому місті, надавала нові документи, якщо потрібно, робила нову історію, забезпечувала працевлаштуванням", - пояснив депутат. 

Читайте також: СБУ відкрила провадження за фактом розголошення імен з "розстрільного списку"

Як повідомляв Укрінформ, 29 травня правоохоронці заявили, що 41-річний журналіст Аркадій Бабченко смертельно поранений на порозі свого дому в Києві. За фактом убивства журналіста було відкрито кримінальне провадження.

У середу, 30 травня, з'ясувалося, що Бабченко живий. Голова СБУ Василь Грицак заявив, що російські спецслужби замовили вбивство журналіста, а СБУ провела спецоперацію і зірвала замах, інсценувавши злочин. Під час спецоперації працівники спецслужби затримали в Києві організатора вбивства журналіста.

В четвер, 30 травня, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство завдяки імітації вбивства журналіста Бабченка отримало список із 47 осіб, які могли бути наступними жертвами терористів. За його словами, переважно це - відомі українські та колишні російські журналісти.

У вівторок деякі ЗМІ опублікували список журналістів і блогерів, які нібито могли стати жертвами терористів.

6 червня Служба безпеки України повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом розголошення відомостей досудового розслідування через публікацію у ЗМІ цього списку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-