Мін'юст відкрив Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів

Мін'юст відкрив Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів

Укрінформ
Міністерство юстиції відкрило Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів, у якому вже понад 75 тисяч електронних записів щодо боржників.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко під час прес-конференції в Укрінформі. 

«Саме зараз хочу, щоб ви були свідками публічного запуску реєстру боржників, які фактично понад три місяці мають борг по сплаті аліментів. У цьому реєстрі вже понад 75 тисяч електронних записів по таких боржниках. Він  зручний у користуванні. Можна знайти по прізвищу, даті народження людину, яка має борг по сплаті аліментів», -  заявив Петренко.

Він наголосив, що Міністерство юстиції буде підтримувати цей реєстр і наповнювати його. 

«Я дуже розраховую, що пройде час, коли в цьому реєстрі буде набагато менше записів, прізвищ тих осіб, які зараз потрапили на таку дошку ганьби злісних неплатників аліментів», -  зазначив міністр юстиції.

За його словами, серед боржників є депутати, колишні міністри, представники органів центральної виконавчої влади, місцевої влади, силових структур. 

«Привернення уваги до цього реєстру з боку журналістів буде серйозним превентивним заходом для того, щоб вони (боржники -  ред.) пішли і заплатили борг перед своїми дітьми. Я дуже на це розраховую», -  сказав Петренко.

Водночас він наголосив, що норма закону повністю дотримується у питанні захисту персональних даних осіб, внесених у реєстр. 

«Ми дуже прискіпливо ставимося до захисту персональних даних, і тому, коли робилися відповідні законодавчі ініціативи саме на рівні закону були прописані норми, які передбачають , що є реєстр виконавчих проваджень, а він є частково публічним для того, щоб можна було побачити боржників, які не виконують свої обов'язки по рішенням судів. І окремо ми вказали інформацію про боржників, які не сплачують аліменти», - зазначив міністр, підкресливши, що в реєстрі вказується повне прізвище, ім'я, по-батькові, і дата народження боржника для того, щоб особу можна було ідентифікувати. 

«Це норма закону, якої ми чітко дотрималися. Так само можна дізнатися про номер виконавчого провадження, і хто з виконавців його виконує. Розраховую, що цей реєстр буде так само корисний і для самих боржників, які можуть зайти в реєстр, дізнатися, що є борг і можуть погасити свій борг», -  зазначив Петренко.

Окрім того, він звернув увагу, що в реєстрі не вказується домашня адреса боржника, «щоб не було маніпуляцій». 

Петренко наголосив, що повноцінно Єдиний реєстр боржників почне працювати з 6 лютого 2018 року. 

Читайте також: Мін'юст нарахував лише в Києві 6,5 тисяч злісних "аліментників"

Як повідомлялося, 6 лютого набирає чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». 

Ознайомитися з Єдиним реєстром боржників по аліментах можна тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-