У Ризі організували святковий флешмоб до Дня Соборності України

У Ризі організували святковий флешмоб до Дня Соборності України

Фото
Укрінформ
Напередодні у Ризі відбулися заходи до Дня Соборності України, у яких взяли участь українські та латиські активісти.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Святкування почалося відразу після всесвітньої акції протесту "Stop Putin’s War in Ukraine". Спочатку відбулися Божа Служба (священик місцевої громади УГКЦ о.Роман) та покладання квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку в парку Кронвальда в центрі міста. Після цього присутні взяли участь у флешмобі «Єдина Україна» та пройшли до Посольства України в Ризі.

Посол України в Латвії Євген Перебийніс привітав всіх присутніх зі святом, розказав про історичне значення Дня Злуки, про роль, яку зіграла ця подія у становленні української політичної нації. Запрошені переглянули документальний фільм про День Соборності та виставку, присвячену видатному латвійському воєначальнику: «Генерал Петеріс Вольмарс Радзіньш в історії України та Латвії».

Знаменність цієї фігури для України полягає в тому, що Радзіньш займав важливі посади в штабах спочатку армії гетьмана Скоропадського (начальник відділу організації і навчання), потім, після падіння гетьманату, у військах УНР (помічник начальника Генштабу). Успіхи і промахи борців за українську незалежність, державність він переживав як власні, пам'ятаючи про те, що колись геополітичне майбутнє Балтії було вирішено саме на українській території (внаслідок Полтавської битви 1709 року). Після поразки визвольних змагань УНР-ЗУНР Радзіньш не забував про Україну, він відводив їй ключову роль в розвитку оборонного союзу Інтермаріуму (низка держав від Чорного до Балтійського моря) і визначенні геополітичної долі Балтії та всього регіону.

Перебийніс вручив почесну грамоту голові Товариства генерала Петеріса Радзіньша Агрісу Пурвіньшу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-