Справи Майдану: журналісти, яких бив «Беркут», не вірять у покарання винних

Справи Майдану: журналісти, яких бив «Беркут», не вірять у покарання винних

Укрінформ
Працівники ЗМІ, яких побили бійці спецпідрозділу "Беркут" три роки тому під час подій на Майдані у Києві, а також журналісти, які тоді зазнали нападів з боку силовиків в інших містах України, заявляють, що правоохоронці нібито розслідують їхні справи, однак у неофіційних розмовах говорять, що результатів чекати не варто.

Про це у п'ятницю повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України з посиланням на учасників тих подій.

Зокрема, серед тих, хто постраждав від дій спецпризначенців аж двічі (у листопаді 2013-го та в січні 2014 року), – оператор "5 каналу" Іван Наконечний. У листопаді на Європейській площі беркутівці штовхали його та зламали світло на камері, а 20 січня на вулиці Грушевського він працював разом із колегою-журналісткою біля входу до стадіону "Динамо".

"Мені прямо в камеру попала гумова куля і встряла. Техніка вже була непридатна для роботи. Я подзвонив на канал, віддав зіпсовану камеру, мені привезли наступну і ми продовжили знімати", – зазначив Наконечний. Після цього, за його словами, журналіст ходив із юристами каналу в міліцію, писали заяву, кілька разів був викликаний до прокуратури, але далі цього справа не пішла.

"Я побачив, що все дарма, свою заяву забрав, бо фізично ж постраждалим не був, далі цим продовжували займатися юристи. Але камера досі на експертизі", – розповів журналіст. Він також додав, що не вірить в те, що хтось буде покараний: "Всі силовики були в масках, хто стріляв, я не бачив. А самі ж не зізнаються".

Журналіст видання "Український простір" (Харків) Роман Черемський, який з початком військових подій на сході потрапив у полон до бойовиків "ЛНР", також активно висвітлював мітинги в Харкові наприкінці 2013-го – початку 2014 року.

"У січні 2014 року в самому центрі Харкова я знімав автобуси із затемненими вікнами, біля яких були бійці "Беркута". Один із силовиків на мене накинувся і спробував оглушити електрошокером, але чомусь не подіяло, тоді мене затягли в автобус, били по ребрах, вщент розбили камеру, знищили всі записи і викинули з автобуса. Я звертався у правоохоронні органи, але це була імітація діяльності", - розповів журналіст.

За його словами, кілька разів справу хотіли закрити. Він ходив у прокуратуру з вимогою продовжити розслідування.

"У неформальній розмові мені відверто сказали, що в цієї справи немає перспективи. На цьому все і скінчилося, кримінальне провадження закрили. А потім почалися військові події на сході, то, звісно, було не до цього. Бо в Харкові вже діялося незрозуміло що", – додав Черемський.

Він зазначив, що тільки серед його колег-журналістів із Харкова у шістьох осіб було пошкоджено апаратуру, однак фізично він постраждав чи не найбільше серед працівників ЗМІ.

В НСЖУ нагадали, що в січні 2014 року 103 українські та іноземні журналісти були побиті в Києві та інших містах України. Крім столиці найбільше нападів було у Дніпрі, Черкасах, Запоріжжі. Також було заарештовано п'ятьох журналістів у Києві і одного в Запоріжжі. Ще 12 погроз працівникам ЗМІ зафіксовано протягом цього місяця. Домінують серед усіх цих випадків саме прояви агресії з боку силовиків, зазначили в НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-