Вандалізм у Гуті Пеняцькій є підбуренням антиукраїнських настроїв – ОУП

Вандалізм у Гуті Пеняцькій є підбуренням антиукраїнських настроїв – ОУП

Заява
Укрінформ
Руйнування польського пам’ятника у Гуті Пеняцькій на Львівщині є провокацією, яка має на меті викликати нову хвилю антиукраїнських настроїв у Польщі.

Про це йдеться в заяві Об’єднання українців у Польщі (ОУП).

“Ми сприймаємо цей акт вандалізму як провокацію, яка має на меті викликати нову хвилю антиукраїнських настроїв в Польщі і тим самим протидіяти розвитку добросусідських відносин між нашими народами і країнами”,- йдеться в заяві ОУП.

На переконання українців Польщі, не важко здогадатися хто є автором цієї провокації, оскільки знищення цього пам’ятника є новим етапом плюндрування і руйнування пам’ятників на польсько-українському прикордонні. Вони нагадують, що упродовж 2015-2016 років у Польщі так само було сплюндровано і зруйновано понад 10 українських місць пам’яті, а інформація про це розміщувалася на на інтернет-порталах так званих “ДНР” та “ЛНР”. В ОУП підкреслюють, що в жодному з цих випадків зловмисників не було затримано, що лише зміцнило “замовників” і “виконавців” у “повній безкарності”.

“Ми підкреслювали, що однією з цілей акцій, здійснених на території Польщі, є провокування подібних дій щодо польських місць пам’яті в Україні”,- підкреслюють в ОУП.

Українці Польщі зауважують, що відео із знищення пам’ятника відразу підхопили російські та проросійські сайти. На їх переконання, невипадковим є також й момент здійснення провокації: саме зараз до Польщі прибувають американські військовослужбовці, а Польща активно підтримує Україну, яка активно бореться за захист своїх і європейських кордонів.

“Кожне руйнування польського монумента представлятиметься як “свідчення” перемоги радикальних й націоналістичних сил в Україні, яка три роки самотужки бореться з російською агресією”,- підкреслюють в Об’єднанні, додаючи, що ці “докази” мають послабити підтримку щодо політики санкцій проти РФ.

ОУП висловило свою солідарність з польською меншиною в Україні і позитивно сприйняла інформацію про активні слідчі дії у цій справі української сторони.

Об’єднання українців у Польщі звернулося до польських ЗМІ і польського суспільства, аби ті не піддавалися на антиукраїнські провокації.

“Їх авторам йдеться про знищення доробку минулих кількох десятків років у справі будування добросусідських відносин між Польщею та Україною”,- йдеться в заяві.

Нагадаємо, у селі Гута Пеняцька Бродівського району Львівщини невідомі на Різдвяні свята пошкодили пам'ятник з прізвищами поляків, вбитих у 1944 році поліцейським підрозділом дивізії СС “Галичина”, яка складалася з українців, обмалювавши його синьо-жовтою і червоно-чорною фарбою.

Інформація про надзвичайну подію з’явилася в російських соцмережах вранці 9 січня, згодом його підхопили російські ЗМІ та проросійські видання в Україні. Відео з місця злочину зловмисники розмістили у новоствореному профілі в YouTube з назвою "Вільна Україна" і символікою "Правого сектору" в оформленні. Це єдине відео, розміщене на вказаному YouTube-каналі.

Посольство Польщі в Україні у вівторок направило МЗС України дипломатичну ноту у зв’язку зі знищенням польського пам’ятника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-