На закиди активістів

На закиди активістів "маршу орлят" у мережу виклали ще одну зйомку інциденту

Відео
Укрінформ
Організатори суботнього маршу у Перемишлі звинуватили місцевих українців у провокації з монтуванням відео, яке з’явился в Інтернеті, на якому чути, як один з учасників заходу кричить: “Cмерть українцям”.

У зв’язку з цим вони заявили про подання заяви до прокуратури і Агенції внутрішньої безпеки про скоєння злочину українцями, передає власний кореспондент Укрінформу в РП.

“У зв’язку з публікацією українською стороною відео, знятого з українського Народного дому, в якому чути вигук “Cмерть українцям” під час “маршу орлят перемиських і львівських” 10 грудня 2016 року, заявляємо, що, на нашу думку, ці дії мають провокаційний характер. Ми вважаємо, що місце зйомки не є випадковим, багато сумнівів викликає сам запис. Якщо на ньому не чути, що кричать учасники, то як може бути виразно чути голос однієї людини?”,- запитують організатори маршу.

За словами організаторів, це “чергова за останні декілька місяців інформаційна атака, яка очорнює добре ім’я міста, патріотів Перемишля, мера Перемишля, самоврядування й інших інституцій, задіяних у збереження пам’яті про польських героїв і історію, яку здійснило Об’єднання українців у Польщі (ОУП)”.

Організатори маршу наголосили, що у зв’язку з цим вони подають заяву до прокуратури і Агенцію внутрішньої безпеки.

У відповідь на закид у підробці відео в інтернет-виданні українців Польщі Prostir.pl сьогодні опубліковано ще одне відео з місця події, але з іншого ракурсу, на якому теж добре чути, як один з учасників маршу голосно кричить “Cмерть українцям”.

Речник міськвідділу поліції Перемишля Марта Фац у коментарі Укрінформу повідомила, що поліцейські вивчають відеозапис з маршу.

“Ми намагаємося знайти свідків, яку можуть підтвердити цей інцидент. Я не виключаю, що здійснюватимуться заходи щодо підтвердження його автентичності”, - підкреслила Фац.

Як повідомлялося, у Перемишлі в суботу під час щорічного “Маршу перемиських і львівських орлят” за участю багатьох польських патріотичних та націоналістичних організацій, а також представників місцевих та державних органів влади, прозвучали антиукраїнські гасла, зокрема “Cмерть українцям”. ОУП закликало польську владу протидіяти проявам ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України. У понеділок ОУП подало заяву до прокуратури Перемишля з вимогою розслідувати антиукраїнські інциденти, які підпадають під статті 119 (насилля або погрози щодо осіб на національному, етнічному грунті тощо – ред.) та 256 (пропагування ненависті на національному грунті – ред.) Кримінального кодексу Польщі.

Посольство України в Польщі звернулося до центральних і місцевих органів влади РП з вимогою провести розслідування цього інциденту і покарати винних.

Фото: Ігор ГОРКІВ, Перемишль/prostir.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-