Чолій закликав українців Німеччини до єдності

Чолій закликав українців Німеччини до єдності

Укрінформ
Голова Світового конгресу українців (СКУ) Євген Чолій закликав українську діаспору Німеччини виступити єдиною силою.

Про це він говорив на зустрічі з представниками Об'єднання українських організацій у Німеччині (ОУОН), збори яких проходять у Берліні, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Сьогоднішня ситуація ще більше потребує такого голосу, який міг би від імені всіх українців в Німеччині ставити питання, що стосуються російської агресії в Криму і на сході, гібридної війни, російської дезінформації, євроатлантичної інтеграції України, ратифікації Угоди про асоціацію та інші", - заявив Чолій.

Зауваживши, які популістські тенденції спостерігаються в ЄС, він наголосив, що українці в Німеччині можуть і повинні бути сьогодні тим потужним голосом, який відстоює інтереси України у Європі. "Нам потрібна потужна дахова організація в найсильнішій європейській країні, яка входить до складу ЄС. Це треба світовому українству, Україні", - заявив Чолій.

Він нагадав, що саме в тих державах, де існують такі дахові організації, які можуть говорити від імені всіх українців в країні, громада має вплив, з українським голосом рахуються. "Ми самі не завжди розуміємо, якою потужною силою є", - додав голова СКУ, який представляє інтереси 20 мільйонів українців у 53 країнах світу.

Чолій визнав, що українців часом важко об'єднати. "Чи зможете ви відповісти вашим дітям і вашим онуком, чому в такі складні часи, коли Україна потребує своєї діаспори, ви жили в найсильнішій країні Європи і не могли через якісь дрібниці знайти порозуміння в тому, що така організація тут може зіграти надзвичайно важливу роль? Вам важко буде виправдати відсутність такої організації", - звернувся він до присутніх.

У 2012 році, коли Чолій вперше приїжджав на зустріч з українцями Німеччини, йому вдалося переконати їх у необхідності створення центральної організації. Тоді заклик почули 20 організацій і була створена ОУОН. Її голова Леся Шрамко зі свого боку зазначила, що після Революції Гідності в Німеччині виникли поряд з уже існуючими і досить численними діаспорними організаціями нові мігрантські абсолютно нові громадські структури. Аж ніяк не всі вони входять в ОУОН. Вона також говорила про те, що напередодні виборів у бундестаг "треба готуватися до найгіршого" і бути готовими виступити "одним міцним фронтом і говорити одним голосом, щоб представляти наші інтереси заради України, заради тих хлопців, які сьогодні воюють на фронті, заради тих дітей і сиріт, які залишилися після тих неймовірних втрат, яких сьогодні зазнає Україна, заради нашого майбутнього".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-