Дипакадемія інтенсивно готуватиме фахівців за конкретними напрямами – Пристайко

Дипакадемія інтенсивно готуватиме фахівців за конкретними напрямами – Пристайко

Укрінформ
Ухвалення Кабінетом міністрів 7 грудня постанови "Про реорганізацію Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ" дасть змогу перейти від дворічного навчання спеціалістів за магістерськими програмами до кількамісячної інтенсивної підготовки фахівців за конкретними напрямами.

Про це у коментарі Укрінформу в четвер заявив заступник міністра закордонних справ - керівник апарату Вадим Пристайко.

"Ухвалена вчора постанова була ініційована Міністерством закордонних справ. Ми бачимо, що програємо за кордоном не лише через те, що в нас немає коштів, але також тому, що рівень підготовки, кваліфікації і готовності протистояти на рівних у наших дипломатів потребує покращення. Саме тому ми вирішили відмовитися від старої системи - дворічної підготовки магістерських програм", - сказав Пристайко.

Він розповів, що Дипломатичній академії у цьому році виповнюється 20 років. Цей навчальний заклад підготував багато спеціалістів, що дало змогу розбудувати систему Міністерства закордонних справ і створити 124 закордонних представництва. Водночас, за словами Пристайка, у МЗС побачили, що наразі кількість дипломатів, які навчаються за дворічною магістерською програмою, відчутно зменшилася, тому вирішили перейти на постійну курсову підготовку дипломатичного персоналу.

"Зараз наш етап - не масова підготовка спеціалістів рівня магістрів, у нас є достойні університети, які їх готують, а "штучна". Наше завдання – "заточити" готових дипломатів на виконання певних завдань і час від часу проводити їх перепідготовку", - зазначив заступник міністра.

Він пояснив, що перед виїздом дипломатів за кордон їм треба дати останні знання і зорієнтувати, що відбувається у світі. Окрім того, час від часу виникає потреба готувати послів, які не були частиною дипломатичного корпусу, а є політичними призначенцями.

"Усі ці люди потребують термінового, дуже оперативного і максимально глибокого навчання, наскільки це можливо за кілька місяців до від'їзду. Саме таким чином ми плануємо будувати цю роботу. Тобто замість того, щоб люди два роки вчилися з 1 вересня по 27 травня, ми будемо постійно проводити серію курсів залежно від потреби", - зазначив Пристайко.

Заступник міністра зауважив, що ті студенти і аспіранти, які вже вступили в Дипакадемію, закінчать навчання і отримають дипломи відповідного фаху, але надалі фахівців готуватимуть певними "хвилями", виходячи з потреби та конкретних завдань.

"Наприклад, нам треба навчити людей, як правильно проводити публічні кампанії, адже очікувати, що вони знають це з книжок, -  щонайменше неефективно. Ми маємо підготувати фахівців, дати їм у руки "зброю", тоді можна буде зрозуміти, чи зможуть вони нею користуватися. Підготовка спеціалістів у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції також буде здійснюватися на базі нашої академії", - зазначив Пристайко.

Він розповів, що кістяк майбутньої системи підготовки створять нинішні викладачі Дипакадемії, планується також залучати сучасних лекторів-практиків не тільки з України, а й з-за кордону.

Відповідаючи на запитання, чи потрібен буде перехідний період для реалізації постанови з реорганізації Дипакадемії, заступник міністра зазначив, що "це буде реформа "з коліс", бо в нас немає часу".

"Нам не треба, як дехто думав, цю академію знищувати і будувати на її місці нову. Ні, навіть ліквідація не потрібна. Ми розробимо нову програму і отримаємо нову структуру без необхідності щось розвалювати", - резюмував Пристайко.

Дипломатичну академiю України при Мiнiстерствi закордонних справ утворено Указом Президента України у 1995 році. ЇЇ основним завданням було визначено пiдготовку на базi вищої освiти та пiдвищення квалiфiкацiї кадрiв дипломатичних, консульських, зовнiшньоекономiчних та iнших представництв України за кордоном для роботи в мiжнародних органiзацiях та в державних органах, що займаються питаннями зовнiшнiх зносин України, а також проведення науково-аналiтичних дослiджень у галузi мiжнародних вiдносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-