«Алкогольні» доходи: хотіли збільшити, а вийшло як завжди

«Алкогольні» доходи: хотіли збільшити, а вийшло як завжди

Аналітика
Укрінформ
З 2008 року алкоголь щороку дорожчає. Отже, начувайтесь:  самогон з-під поли - невдовзі на всіх базарах України

Чергове підвищення мінімальних цін на  алкоголь в Україні задерло ціни на горілку та коньяк до психологічних рівнів – більше 70 гривень за традиційну «півлітри». Середньостатичної місячної зарплатні тепер вистачає лише на 76 пляшок горілки. Тоді як три роки тому – на 120. Українці тверезіють?.. Аж ніяк!

Тверезість – норма життя. Вимушена, начувайтесь!

Напередодні Нового року громадян порадували дванадцятим (12!) по рахунку підвищенням мінімальних цін на алкоголь за останні вісім років.

Але треба визнати - публіку до цього кроку морально готували. Наміри уряду були завчасно озвучені, а відповідна постанова набирала чинності майже за місяць після її прийняття. Тому ті, хто мав трохи «золотого запасу» встиг підготуватися до свята, закупивши запас спиртного до новорічного столу.

Тим же, кому відтепер не вистачатиме грошей на такі розваги, як алкоголь, впору запроваджувати нову послугу «Алкоголь по телефону». Адже ціна на віскі, ром та джин – стрибнула одразу на 63%, на шампанське - на 40%, на горілку та коньяк - до 27%. Пляшка звичайної «білої» віднині коштує не менше 70-75 гривень. Задоволення не для  бідняків.

Укрінформ підрахував, що з початком запровадження мінімального цінового регулювання на ринку алкогольної продукції в 2008 році при мінімальній ціні в 14 грн за пляшку, середньостатистичний українець міг купити за свою зарплату (1809 грн) 226 пляшок горілки – майже по 10 пляшок на кожен робочий день року.  Забагато, звісно, але ж це не більше, ніж індикатор.

Світова фінансова криза, внутрішні соціально-політичні та економічні негаразди підкосили платоспроможність громадян України настільки, що це співвідношення зменшилося спочатку до 146 пляшок (у більш-менш спокійному 2010 році), потім до 120 у «революційному» 2013-му і ось до 76-ти у «реформаторському» 2016-му.

І це не зважаючи на постійний ріст середніх заробітних плат в Україні. Таким чином, в питаннях регулювання алкогольного ринку українська економіка один в один повторює шлях «путіноміки», яка  підточила обсяги реалізації алкоголю в Росії. Підвищуємо ціни, збиваємо попит та втрачаємо надходження до бюджету.

Розливай, розгуляй та інші

Ідеологи встановлення мінімальних гуртових та роздрібних цін стверджували, що цінове регулювання сприяє зниженню контрафактної продукції на ринку алкоголю. В асоціації «Укргорілка» неодноразово наголошували на необхідності підвищити мінімальні роздрібні ціни, оскільки вони не відповідають нинішньому рівню витрат на виробництво якісної продукції. Логіка така: продукція за ціною менше встановленого мінімального рівня, повинна викликати запитання, як у чесних дистриб’юторів, так і у фіскалів. Останні  мають усі повноваження вилучати таку продукцію та наказувати торгівців.

По задумці, законодавчо встановлені ціни також мають побороти тіньовий сектор, який ось-ось задавить легального виробника. Для порівняння, коли мінімальні ціни вводилися в 2008 році, частка нелегального алкоголю оцінювалася приблизно в 20%. Сьогодні ж, за даними "Укргорілки", близько половини ринку алкогольної продукції в Україні знаходиться в тіні. У грошах це як мінімум 5 млрд грн на рік. Тобто, проти чого боролися, на те і напоролися.

Кажуть, головна причина – непродумана акцизна політика держави, яка реалізується на тлі різкого зниження доходів населення. Податковий тягар уже призвів до скорочення виробництва горілчаних виробів в Україні у три рази в порівнянні з 2011 роком – з 33 до 10 млн декалітрів.

З такими темпами, скоро на українські базари повернуться колоритні тітоньки, що гуляючи між прилавками, тихцем бубнітимуть: "Горілочка, сигарети, сигарети, горілочка...". Поки дріжжі і цукор в Україні є – проблеми зі спецпостачанням  не буде.

Оксана Поліщук, Київ.

Між тим

Відкриття століття

Вчені з США синтезували речовину, яка в майбутньому зможе замінити алкоголь і позбавить важких наслідків вживання алкогольних напоїв, наприклад, залежності і похмільного синдрому. Нова синтетична речовина отримала назву alcosynth (від слів alcohol — алкоголь і synth — синтетичний). Володіючи тими ж розслаблюючими властивостями, "синтетичний алкоголь" допоможе уникнути шкоди для серця і печінки. На думку дослідників, винахід препарату дозволить зменшити смертність та проблеми зі здоров'ям від вживання алкогольних напоїв. Але любителям зеленого змія не варто поспішати з радощами: до такого свята ще треба дожити - напої на основі синтетичного алкоголю можуть з'явитися на ринку десь до 2050 року...

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-