За Єдину помісну церкву виступає 44% православних українців

За Єдину помісну церкву виступає 44% православних українців

Опитування
Укрінформ
Створення Єдиної помісної православної церкви підтримують понад 44 відсотки православних українців, проти висловилися 25 відсотків.

Такі результати соціологічного дослідження Центру Разумкова, надані Укрінформу.

"44,3%  українців, які вважають себе православними, підтримують необхідність створення в Україні Єдиної помісної православної церкви, незалежної від інших церковних центрів за межами України", - зазначається у матеріалах дослідження.

Як зазначають соціологи, 25% православних українців не підтримують цю ідею, а 30,7% ще не визначились.

Згідно з результатами опитування 46,2% українців, які відносять себе до православних, підтримують звернення Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія із проханням надати автокефалію (незалежність) Православній церкві в Україні". Натомість 18,5% православних не підтримують, а 35,3% сказали, що їм важко відповісти.

Серед респондентів немає єдності щодо того, хто мав би очолити Єдину помісну церкву. Зокрема, на думку 21,6% православних, очолити Єдину українську помісну православну церкву має очолити Патріарх Київський і всієї України-Руси, предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет. Водночас 15,6% бачать на посаді глави особу, яку визначить Вселенський патріарх Варфоломій. Лише 6,6% православних українців бачать у цій ролі предстоятеля УПЦ Московського патріархату митрополита Онуфрія, а 2,9% вважають, що на чолі об'єднаної церкви має стати Предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій. Проте 52,8% православних вагалися з відповіддю, зазначають соціологи.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 9 листопада 2016   року. Було опитано 2018  респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей, за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-