Екс-командир

Екс-командир "Титану": До трагедії у Княжичах дуже багато запитань

Укрінформ
Трагедія у Княжичах викликає дуже багато запитань. І найголовніше: як могло статися, що свої розстрілювали своїх? Чи це наслідок непрофесіоналізму, чи то правоохоронці самі замішані у пограбуваннях.

Про це сказав у коментарі Укрінформу екс-командир спеціального підрозділу міліції охорони "Титан", полковник у відставці Вадим Бартєнєв.

"Дуже багато запитань - причому зі знаком оклику - викликає вся ситуація: двоє загиблих - з поліції охорони, двоє - з кримінальної поліції, один - майор КОРДа. Немає бандитів", - сказав Бартєнєв. 

За його словами, насамперед сумнів викликає інформація, яка пройшла в ЗМІ, що сигналізація спрацювала в сусідньому будинку. 

"Співробітники охорони мали приїхати саме у будинок, де спрацювала сигналізація. Вони б побачили, що там нікого немає, і поїхали б. Як же там, а не на своєму посту, опинилися співробітники кримінальної поліції, яких там затримала державна охорона? Нам кажуть, що група, яка знаходилася у засідці, спостерігала з будинку поряд. Чому кажуть неправду, незрозуміло", - зазначив він.  

Друге запитання: чому співробітники кримінальної поліції не порозумілися з нарядом держслужби охорони, який прибув на місце, і викликали підкріплення? 

"Тобто свої не могли не впізнати своїх. Вони могли б представитися, показати посвідчення, навіть незважаючи на секретну операцію із затримання якихось кримінальних злочинців. На цьому інцидент був би вичерпаний", - вважає Бартєнєв. 

Ще одне запитання: чому КОРД відразу почав вести вогонь на ураження, та ще й по машині з розпізнавальними знаками? 

"Навіть у телеефірі було видно, яка машина стояла. І група захоплення завжди приїжджає тільки на поліцейських машинах. Але навіть якщо б машина була без розпізнавальних знаків, там могли бути і сторонні люди. Чому КОРДівці відкрили вогонь, кинули світлошумову гранату, незрозуміло", - аналізує колишній командир спецпідрозділу "Титан". 

Він також додав, що викликає сумнів ситуація із загибеллю майора КОРДа - начальника відділення, з боку якого велася стрілянина. 

"Виходить, що або поліція охорони відкрила вогонь у відповідь, або хтось пристрелив майора з боку КОРДа, тобто, можливо, хтось стріляв у спину. Але все це версії, поки що тільки одні запитання і висновок один - щось там відбувалося не те, щось темне", - підсумував Бартєнєв. 

Водночас він додав, що пограбування елітних котеджей на Київщині почалися вже давно, ще минулого року, і зараз їх кількість зросла в рази. 

"Свого часу, наприклад, до мене звернулися бізнесмени з проханням організувати свою охорону в Зазим’ї, що по новій Обухівській трасі, для того, щоб самим захищатися від нападів. Там був випадок - напали з автоматичною зброєю, ввійшли в будинок, господаря не вбили, але вдарили прикладом. Він чинив активний опір. І грабіжникам довелося швидко ретируватися. Хто вони були, невідомо. А випадок у Княжичах дуже дивний, тому що сталося вбивство своїх своїми. І не виключено, що якимось чином до нього причетні правоохоронці", - сказав колишній силовик.  

За його словами, викликає сумнів якість реформ, що проводяться в Нацполіції. 

"Свого часу, коли голову КДБ України Віталія Федорчука перекинули керувати МВС, теж розігнали всіх спеціалістів, "дореформувались" до того, що оперативних служб практично не стало. Довелося пропонувати старим співробітникам повернутися, щоб відновити систему. Зараз відбувається щось схоже. Не всі погані, хто служив під час Януковича. Ми, по суті, знищили всю систему. Разом з корупціонерами розігнали професіоналів. Тому маємо такий результат", - вважає Бартєнєв. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-