Муженко розповів, що поєднує Іловайськ і Дебальцеве

Муженко розповів, що поєднує Іловайськ і Дебальцеве

Укрінформ
Російські військові командири у війні проти України поводяться підло та б'ють підступно в спину. Це - не офіцерська поведінка чи військова тактика, а поведінка вбивці або найманця.

Про це заявив начальник Генерального штабу-головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко в інтерв'ю Укрінформу.

"Перший шок наші війська отримали в секторі "Д", коли виконували завдання із взяття під контроль ділянки українсько-російського кордону у Луганській та Донецькій областях. Ті події передували Іловайську та великою мірою спричинили подальший розвиток ситуації. Тоді російські війська завдали масованого удару по нашим позиціям з використанням реактивної артилерії, прямо з території Російської Федерації. Російські командири наперед знали, що українські війська не завдадуть удару у відповідь, щоб не спровокувати повномасштабну війну. Це не є офіцерською поведінкою або військовою тактикою. Це поведінка вбивці або найманця. Такими вони і є, наші противники", - заявив Муженко.

Говорячи про Іловайськ і Дебальцеве, начальник Генштабу заявив, що ці різні між собою події поєднують лише два фактори - "в обох випадках вони стали наслідком прямого застосування регулярних російських військ, і в обох випадках ворог діяв підло й підступно". 

"Під час Іловайської трагедії російські війська розстрілювали нашу колону, яка виходила за погодженими маршрутами. Російський наступ у Дебальцевому стався після вирішального раунду Мінських переговорів "нормандської четвірки" щодо припинення вогню. Тобто в обох випадках російські військові підступно вдарили в спину. Це не є проявом військового мистецтва, це підлий вчинок з будь-якої точки зору. Таких під час цієї війни було чимало", - підкреслив генерал.

Муженко зазначив, що для нього, як і для будь-якого воєначальника, найбільший біль - "це усвідомлювати, що під час війни не завжди вдається знаходити рішення, які б дозволили уникнути втрат".

"Це просто неможливо, адже ми протидіємо противнику, який необмежений у засобах нападу, професійно володіє тактикою і стратегією, при цьому - з повною відсутністю будь-яких моральних гальм, яких, втім, за визначенням не може бути у агресора", - наголосив він

Повний текст інтерв'ю з Віктором Муженком читайте на сайті агентства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-