Громадяни мають знати все про службу за контрактом – Урядовий контактний центр

Громадяни мають знати все про службу за контрактом – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Нині необхідно захищати Батьківщину на професійному рівні, а служба за контрактом є одним з різновидів служби в Збройних Силах.

Напередодні 25-ї річниці Збройних Сил України, на вирішальному етапі реформування та розбудови Української армії, відбулися кардинальні структурні зміни і в побудові самого війська.

Експерти переконують, що порівняно з мобілізованими, які просто мають проходити службу, контрактники виконують завдання значно краще, оскільки бажання стати військовослужбовцем і захищати Батьківщину є обдуманим та свідомо прийнятим рішенням. Отже, контрактники – професіонали військової справи.

Сьогодні військовослужбовці, призвані під час мобілізації та на строкову службу, які відслужили не менше 11 місяців, зможуть за бажанням укладати контракт про проходження військової служби строком на 6 місяців. Це передбачено змінами до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, Указ щодо яких був підписаний Президентом України 14 листопада поточного року.

Для громадян України, які вперше прийняті на військову службу за контрактом, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні: з військовослужбовцями, прийнятими на посади рядового складу строком на 3 роки; з військовослужбовцями, прийнятими на посади сержантського і старшинського складу – строком від 3 до 5 років залежно від згоди сторін; з військовослужбовцями, які приймаються на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану – до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію.

До речі, рішенням Ради національної безпеки і оборони України «Про Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України» у березні поточного року намічені основи реформування та розвитку цього важливого сектору. І найголовніше, виконання цього рішення означатиме перехід армії виключно на професійну основу та впровадження принципів і стандартів, прийнятих у державах-членах ЄС та НАТО. Окрім того, бажаючі служити в Українській армії за контрактом отримують не лише гідні зарплату, але й певні переваги. Так, мінімальне грошове забезпечення солдата строкової служби, який сьогодні підписує контракт, зокрема, перша виплата складатиме 7 тисяч гривень, а військовослужбовець, який має вищу освіту і буде призначений на сержантську посаду, отримуватиме 8,5 тисяч гривень. Щодо офіцерського складу, то їхнє грошове забезпечення складатиме від 11 до 14 тисяч гривень. Контрактники до того ж отримують пристойний соціальний пакет. Наприклад, по завершенню першого контракту вони мають право безкоштовно навчатися без відриву від проходження служби (на заочній формі навчання) за рахунок Міністерства оборони. Для цього потрібно укласти перший контракт і відслужити три роки. Також контрактники матимуть право на безкоштовне лікування у медичних закладах Міністерства оборони та на санаторне обслуговування : для військовослужбовців знижки становитимуть 75% , для членів їхніх родин - 50%.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку поточного року на урядову «гарячу лінію» надійшло майже 400 звернень щодо прийняття на військову службу за контрактом.

Заявники потребували роз’яснень стосовно проходження військової служби за контрактом осіб рядового складу, особливостей укладання контрактів з громадянами та військовослужбовцями, посад і військових спеціальностей на вибір, служби за контрактом для жінок тощо. Так, заявник з Миколаївщини, військовослужбовець, який проходить службу в м. Маріуполь Донецької області, звернувся з проханням посприяти у наданні йому оригіналу документа, що підтверджує укладення контракту про військову службу зі Збройними Силами України, та надіслати на поштову адресу заявника. Тимчасово виконуючим обов’язки начальника управління персоналу - заступником начальника штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України військовослужбовцю було повідомлено про направлення контракту на його домашню адресу.

Киянин, який проходить військову службу за контрактом у військовій частині в Миколаївській області, зателефонував на урядову «гарячу лінію» щодо невиконання керівництвом військової частини умов контракту, зокрема оплати у зв'язку з призначенням його на військову посаду. Військовослужбовець просив перевірити правильність нарахування заробітної плати та посприяти у її виплаті. Командуванням Військово-Морських Сил Збройних Сил України контрактника повідомлено про донарахування йому грошового забезпечення.

Житель Київщини повідомив, що у термін з жовтня 2009 р. по листопад 2010 р. проходив строкову службу у військах Протиповітряної Оборони Збройних Сил України, а тепер бажає проходити військову службу у Збройних Силах України за контрактом. Чоловік просив надати роз'яснення щодо проходження військової служби за контрактом. Начальником управління персоналу - заступником начальника штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України надані відповідні роз’яснення щодо питання прийому на військову службу за контрактом.

За період з 25 листопада по 1 грудня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 39 тисяч 551 дзвінок, а також 1127 звернень зареєстровано через Інтернет».

Отримати відповідь, довідкову інформацію чи роз’яснення на звернення, що належать до компетенції органів виконавчої влади, громадяни можуть отримати, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-