Майже всі українці живуть із дефіцитом вітаміну D

Майже всі українці живуть із дефіцитом вітаміну D

Укрінформ
Велика частка українців мають дефіцит вітаміну D, що несе ризик розвитку різних захворювань.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповів президент Української асоціації остеопорозу Владислав Поворознюк.

«Стосовно України, за даними досліджень лікарів, тільки 4,6% населення України мають нормальні показники щодо вітаміну D, і дефіцит його спостерігається у всіх вікових групах. Дефіцит вітаміну D призводить до порушень кальцієвого метаболізму, до розвитку захворювань кісткової тканини у дітей та підлітків, а також у людей літнього віку», - сказав Поворознюк. 

Втім, за його словами, дефіцит вітаміну D - це загальносвітова проблема. Так на D-вітамінний дефіцит страждають пацієнти з алергією, діти, хворі на бронхіальну астму. Його нестача може підвищити ризик розвитку таких хвороб та станів, як рахіт, остеомаляція, м'язева дистрофія, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, різні інфекції, високий артеріальний тиск, хвороби серця, остеопороз, навіть онкологічні захворювання. Зокрема, за статистикою, яку навів Поворознюк, вірогідність виникнення агресивних форм раку простати при дефіциті вітаміну D зростає на 46%, а також раку молочної залози, раку товстого кишківника.

Президент Української асоціації остеопорозу наголосив, що особливу увагу при профілактиці нестачі вітаміну D потрібно звертати на такі групи населення, як діти, підлітки та вагітні жінки.

Причинами вітамінного дефіциту можуть бути як неправильне харчування, так і нестача сонячного проміння в період з жовтня по квітень.

"Є два шляхи потрапляння в організм людини вітаміну D - з продуктами харчування, також він синтезується в шкірі під впливом сонячної енергії", - сказав Поворознюк.

За його словами, найбільша кількість вітаміну D - в жирних сортах морської риби та в курячих яйцях. 

Як зазначив на прес-конференції голова Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS) Павел Плудовські, згідно з міжнародними рекомендаціями, дітям віком до 1 року рекомендовано приймати 600 міжнародних одиниць вітаміну D, дітям до 18 років - до 1000 міжнародних одиниць. Дорослим людям адекватною дозою вітаміну D буде 2000 міжнародних одиниць. При цьому людям з діагнозом ожиріння рекомендують збільшувати цю дозу вдвічі. 

Поворознюк наголосив, що у випадку виявлення D-вітамінного дефіциту необхідно приймати препарати, до складу яких входить цей вітамін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-