Правоохоронці 30 країн ліквідували потужну кібермережу - Луценко

Правоохоронці 30 країн ліквідували потужну кібермережу - Луценко

Фото
Укрінформ
Українські правоохоронці спільно з колегами з 30 країн ліквідували кібермережу "Аваланш", яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів.

Про це під час прес-конференції у четвер заявив Генпрокурор Юрій Луценко, повідомляє Укрінформ.

"Днями була завершена безпрецендентна міжнародна операція з ліквідації кібермережі "Аваланш", яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп`ютерів. Мережа функціонувала сім років. Для її ліквідації своїх зусиль доклали правоохоронці 30 країн", - сказав керівник ГПУ.

За його словами, днями було затримано п`ятьох організаторів цієї кібермережі. Серед них - троє українців. Один із них був затриманий українськими правоохоронцями у Полтаві. "Він чинив збройний опір, маючи на руках автомат Калашникова та бойовий пістолет", - зазначив Луценко.

Він уточнив, що у рамках розслідування правоохоронці провели обшуки у 40 приміщеннях і вилучили кілька десятків серверів.

Загалом спільними зусиллями правоохоронців з різних країн було припинено діяльність 220 серверів цієї кібермережі, які були уражені вірусом, та заблоковано 800 тисяч доменів.

"Злочинні угруповання використовували інфраструктуру "Аваланш" з 2009 року для розповсюдження шкідливих програм та фішингу, спаму та відмивання грошей рекрутингових компаній. Щотижня вони надсилали потерпілим більше мільйона повідомлень електронною поштою з вкладенням або посиланням. З допомогою системи зловмисники інфікували близько півмільйона комп'ютерів щодня, а потім вимагали відшкодування за зняття інфекції", - розповів Луценко.

За його словами, фінансові втрати від кібермережі перевищують 100 млн євро. "Це лише доведених коштів, хоча правоохоронці вважають, що сума значно більша", - уточнив Генпрокурор.

За його словами, від України до проведення спецоперації починаючи 2014 року були залучені оперативники Департаменту кіберполіції Головного слідчого управління Нацполіції. Процесуальні дії проводилися на території Києва, Харкова і Полтави.

Фото: npu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-