Проект

Проект "Стійка Україна" від січня спростить співпрацю громадян із силовиками

Укрінформ
На початку наступного року розпочнеться проект "Стійка Україна", який має на меті налагодити співпрацю громадян із силовими відомствами.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі "Resilient Estonia: громадське суспільство у зміцненні національної безпеки та оборони Естонії" повідомили експерт Міжнародного центру безпеки та оборони (Естонія) Анна Булах і керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк.

"Проект "Стійка Україна" триватиме півтора року. Він фокусуватиметься на залученні громадянського суспільства до стратегії національної безпеки України. Проект передбачає розробку із силовими відомствами - Нацгвардією, Міністерством внутрішніх справ, Генеральним штабом Збройних сил напрямків співпраці з громадським сектором", - розповіла Булах.

За її словами, цей проект має на меті впровадити в Україні естонський досвід співпраці громадян з силовими відомствами, коли звичайні громадяни добровільно стають помічниками поліцейських або пожежників, а також допомагають вирішувати завдання, пов'язані з інформаційною безпекою. "В Естонії ця концепція добре відпрацьована і на сьогоднішній день кількість добровольчих рятувальників перевищує регулярних", - зазначила експерт.

Булах поінформувала, що проект реалізовуватиметься у Харкові, Краматорську та Сєверодонецьку. "Ми вирішили піти на Схід, тому що там справжні реалії і громадянський сектор дуже активний і добре співпрацює з силовими відомствами", - пояснила вона.

Наразі куратори проекту з'ясовують напрямки бажаної співпраці силових відомств з громадянами.

"У МВС зараз проходить реформа Департаменту надзвичайних ситуацій. У процесі у відомстві планують створити добровольчі підрозділи рятувальників", - наводить приклад експерт.

Булах розповіла, що в Естонії співпраця силових відомств із громадянами уже давно налагоджена. Тренування та навчання добровольців відбуваються за рахунок державних коштів, а сама співпраця врегульована на законодавчому рівні.

"Люди продовжують своє цивільне життя, але постійно залучаються до вирішення різних завдань. Це сприяє довірі до інститутів влади", - підсумувала експерт Міжнародного центру безпеки та оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-