МОЗ буде синхронізувати реформу з процесом децентралізації

МОЗ буде синхронізувати реформу з процесом децентралізації

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я та представники Асоціації міст України домовились синхронізувати свої зусилля в реалізації медичної реформи та реформи децентралізації.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк під час Форуму місцевого самоврядування, що відбувся в Івано-Франківську, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

«Для нас дуже важливо синхронізувати нашу реформу з реформою децентралізації, щоб вони підсилювали одна одну. Під час форуму відбулась ефективна розмова з мерами міст та головами об’єднаних територіальних громад. Головне завдання на сьогодні – чітко розмежувати ролі всіх учасників процесу, оскільки мішанина функцій призводить до фінансових та організаційних претензій», - зазначив Ковтонюк.

В реалізації медичної реформи, яка стартує у 2017 році, МОЗ пропонує чітко розподілити ролі в системі охорони здоров'я, коли страхування громадян здійснює держава, лікування - медичні працівники, а налагодження медичної інфраструктури буде знаходитися в сфері відповідальності місцевих громад.

«Ми надаємо пацієнту право обирати лікаря, лікарю - свободу у виборі організаційно-правової форми діяльності і місця роботи, а місцева влада нестиме всю повноту відповідальності за те, аби і лікар, і пацієнт мали гідні умови для роботи і лікування», - підкреслив заступник міністра.

МОЗ запропонувало головам органів місцевого самоврядування 4 пріоритетні напрямки на наступний рік: автономізація медичних закладів; забезпечення медичних закладів комп'ютерами; створення належних інфраструктурних умов роботи лікарів первинної ланки; забезпечення доїзду пацієнтів до лікаря первинної ланки.

Зокрема, міністерство розробить типовий пакет документів, який дозволить громадам провести автономізацію медичних закладів - типові рішення рад, статути закладів тощо. Верховна Рада, в свою чергу, повинна ухвалити закон про автономізацію медичних закладів з чітко визначеним кінцевим терміном, а також підтримати зміни у ліцензуванні лікарської практики, що дозволить пришвидшити та спростити процес автономізації та забезпечити перехід на контрактні відносини з постачальниками медичних послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-