Донбас: родичі 32 полонених закликають світ натиснути на РФ

Донбас: родичі 32 полонених закликають світ натиснути на РФ

Відео
Укрінформ
Родичі 32 українських воїнів, які потрапили в полон на Донбасі, а тепер утримуються у колонії в Макіївці, вже понад п'ять місяців не мають з ними зв'язку і побоюються за стан  їхнього здоров'я. Вони закликають міжнародну громадськість втрутитися і натиснути на Росію в питанні звільнення полонених.

На цьому родичі військових наголосили сьогодні, 24 листопада, на спільній прес-конференції у Львові, повідомляє ZIK.

"Ми об'єдналися, аби донести до Заходу - в Україні не громадянська війна, Росія є агресором. Ми закликаємо всіх, хто має вплив, закликаємо українську діаспору вплинути на уряди своїх країн, щоб натиснути на Росію і звільнити українських бійців", - заявила Марія Петришин, родичка звільненого раніше з полону бійця Нацгвардії, яка зараз допомагає іншим родинам боротися за визволення своїх хлопців.

"Їм не дозволяють дзвонити, до них не пускають представників Червоного хреста. Йде зима, а ми не знаємо, чи мають вони у що вдягнутися", - розповіла сестра одного з полонених.

За інформацією СБУ, зараз вони переведені до макіївської колонії, однак родичі кажуть - абсолютної впевненості, що саме їх діти там перебувають, немає.

Нещодавно цю колонію відвідали представники ОБСЄ, які передали родинам листи від полонених, однак, за словами родичів, багато інформації від представників цієї організації отримати не вдалося.

У прес-конференції взяли участь матері, батьки, сестри і брати бійців з різних регіонів України, які потрапили в полон бойовиків понад рік тому. Були й родичі таких  хлопців, які офіційно вважаються зниклими безвісти, однак родини вірять, що вони живі і повернуться з полону додому.

Учасники заходу розповіли, зокрема, про таких бійців:

Боднар Сергій - потрапив у полон в Луганській області. 5 вересня востаннє виходив на зв'язок. 20 жовтня йому виповнився 21 рік.

Хотенов Сергій - був поранений, у полоні перебуває вже два роки, з часів виходу з Дебальцевого.

Калиновський Павло - потрапив у полон з трьома іншими військовими. Зараз родичі не мають про нього жодної інформації.

Мельник Ігор - 375 днів у полоні, за цей час двічі телефонував додому. Мама бачила його фото в інтернеті, каже, що сина не впізнати, хвилюється за його здоров'я.

Олійник Олександр - взятий у полон під Дебальцевим у лютому 2015 року, вже понад 580 днів у неволі. Отримав осколкові поранення голови. Уже шостий місяць із ним немає зв'язку.

Роман Онищук - боєць 24 бригади, взятий у полон в Луганській області 15 червня 2015 року.

Кодьман Олексій - понад рік у полоні - з 12 листопада 2015 року. 19 червня останній раз виходив на зв'язок.

Гулько Василь - 378 днів у полоні "ДНР".

Кириченко Олексій - у полоні з 28 серпня 2014 року. Родом із Харкова. Як розповів брат бійця, у нього є маленька донька, цьогоріч пішла у перший клас без нього.

Колодій Тарас - кіборг, який захищав Донецький аеропорт. Потрапив у полон 21 січня 2015. Спочатку його тримали у донецькому СІЗО, потім перевели у Макіївську колонію.

Бондар Олександр - ще один кіборг, отримав контузію. Рік і дев'ять місяців вважається зниклим безвісти.

Степанишин Валерій - рік і дев'ять місяців зниклий безвісти після боїв за Донецький аеропорт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-