Контрактник РФ заявляє про звільнення через відмову воювати на Донбасі

Контрактник РФ заявляє про звільнення через відмову воювати на Донбасі

Укрінформ
Службовець російської військової частини в Мурманській області Володимир Марчуков поскаржився в Раду з прав людини РФ на те, що його звільнили зі служби з порушеннями прав за контрактом через відмову їхати на війну на Донбас.

Про це повідомляє РБК.

За словами військового, ще в січні 2015 року підполковник Рустам Санжапов пригрозив підлеглим звільненням з частини при відмові їхати воювати в Україну. Марчуков повідомив, що кілька людей відмовилися відразу, інші 56 відправилися в 61 окрему Кіркенеську червонопрапорну бригаду морської піхоти, яка знаходиться в селищі Спутнік під Мурманськом.

За словами Марчукова, там солдати пройшли бойову перепідготовку зі зміною військових спеціальностей. Під час перепідготовки солдатам нагадували про необхідність відрядження в Україну.

Повідомляється також, що Марчуков відмовився їхати на Донбас, а його дружина, яка працювала в матроській їдальні частини 10544, направила скаргу в РПЛ. Після цього дружину Марчукова Вікторію змусили звільнитися без запису в трудовій книжці і попередили про увагу з боку ФСБ.

Тиск чинили і на самого Марчукова: начальство незаконно вписувало в його службову картку стягнення, а в січні 2016 року вивело за штат. 10 листопада 2016 року Марчукова звільнили зі збройних сил наказом командувача Кольської флотилії.

Командир частини 10544 Юрій Рязанцев стверджує, що з мурманських контрактників "ніхто ніколи не їздив" на Донбас. Марчукова він обвинувачує у водінні нетверезим і "відсутності запалу до служби". При цьому Рязанцев наголошує, що Марчуков є діючим військовослужбовцем, користується всіма належними пільгами, а при звільненні отримає право на отримання соціальних гарантій від Міноборони.

Фото: з особистого архіву

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-