Раді пропонують посилити відповідальність за подвійне громадянство

Раді пропонують посилити відповідальність за подвійне громадянство

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстрований законопроект про адміністративну відповідальність щодо неповідомлення стосовно набуття громадянства іншої держави та посилення контролю у цій сфері.

Про це зазначається на сайті парламенту.

Авторами документа виступили народні депутати від фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук та Леонід Ємець.

Відповідно до пояснювальної записки, метою і завданням прийняття цього проекту закону є реалізація вимог Конституції щодо єдиного громадянства шляхом запобігання та скорочення випадків множинного (подвійного) громадянства в Україні.

Зокрема, законопроектом передбачається, що неподання або несвоєчасне подання повнолітнім громадянином України, який добровільно набув громадянство (підданство) іншої держави, письмової заяви про це та копії документа, що підтверджує даний факт, до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань громадянства або дипломатичного представництва чи консульської установи України в іншій державі у разі його проживання за кордоном, тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ж про іноземне громадянство не повідомить посадова чи службова особа органу державної влади або органу місцевого самоврядування, то штраф становитиме від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проектом закону пропонується також законодавчо закріпити необхідність службової перевірки осіб, котрі претендують на державні посади, зокрема у правоохоронних, військових структурах чи можуть бути мобілізованими до армії на предмет наявності у них громадянства (підданства) іншої держави.

У разі ж виявлення у посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування громадянства (підданства) іншої держави відповідно до законопроекту, вони підлягатимуть звільненню зі роботи.

Крім того, документом планується визначити випадки, коли особа не може набути громадянство України за територіальним походженням, розширити умови прийняття до громадянства України, доповнити новими підставами для втрати громадянства, у тому числі й за територіальним походженням.

Так, пропонується встановити, що до громадянства України не приймається особа, яка належить до громадянства держави, щодо якої Україна оголосила стан війни та на п'ять років після дня укладення миру; вчиняла дії, спрямовані проти основ національної безпеки України, або належить до громадянства держави, яка Верховною Радою визнана державою-агресором.

Також парламенту пропонують однією з умов набуття українського громадянства прописати обов'язковість складання іспиту щодо володіння державною мовою, включаючи здатність читати, писати і розмовляти, знання основ Конституції та історії України.

«Беручи до уваги численні випадки державної зради і саботажу службовців, терористичні, шпигунські та дестабілізаційні акції на користь інших країн, що чиняться посадовцями або пересічними громадянами, активна і жорстка позиція суспільства та українського парламенту мусить бути направлена на те щоб захистити інститут громадянства в Україні шляхом прийняття даного законопроекту», - підкреслили автори законопроекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-