Верховний комісар ООН у справах біженців поїде на Донбас

Верховний комісар ООН у справах біженців поїде на Донбас

Укрінформ
Понад 1,7 млн осіб в Україні були змушені покинути свої домівки і переселитися на неокуповані території внаслідок російської агресії. Тож не стільки важливо інтегрувати територію, скільки важливо інтегрувати і повернути до мирного життя людей, які там сьогодні знаходяться.

Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на зустрічі з Верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді, повідомляє Урядовий портал

Гройсман зауважив, що більше 1,7 млн осіб в Україні були змушені покинути свої домівки і переселитися на неокуповані території унаслідок російської агресії.

"Наше стратегічне завдання - мир, відновлення територіальної цілісності і реінтеграція цих територій. Не стільки важливо інтегрувати територію, скільки важливо інтегрувати і повернути до мирного життя людей, які там сьогодні знаходяться", - підкреслив Прем’єр-міністр.

Голова уряду закликав Агентство ООН у справах біженців до поглиблення співпраці з урядом, зокрема щодо підвищення інституційної підтримки відповідальних органів влади та ефективності їх роботи, активізації роботи із донорами задля "максимальної консолідації підтримки самих переселенців".

Окремо Гройсман порушив питання порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму і закликав агентство розглянути можливість і направити спеціальну місію з оцінки дотримання прав людини "на території АР Крим".

У свою чергу Філіппо Гранді зазначив, що його візит - перший візит Верховного комісара ООН у справах біженців до України за 20 років. Він відвідає схід України, щоб "побачити на власні очі стан справ".

"Для мене було важливо приїхати до України у перший рік після мого призначення на посаду Верховного комісара, тому що ми хочемо запевнити Україну у тому, що ми готові підтримувати вас у складній гуманітарній ситуації, яка склалася із внутрішньо переміщеним населенням. Я переконаний, що разом ми зможемо віднайти рішення для існуючої ситуації", - наголосив Гранді.

Верховний комісар ООН позитивно відзначив заходи української влади щодо урегулювання питання щодо внутрішньо перемішених осіб в Україні: уряд уникнув створення таборів для переселенців, в Україні ефективно розвинена законодавча база з питань переселенців, створено Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

"Що стосується питання внутрішньо перемішених осіб, я вражений досягненнями уряду", -наголосив Гранді.

Верховний комісар нагадав, що Агентство ООН працювало у Криму і допомагало особам без громадянства відновити його після розпаду Радянського Союзу. У цьому контексті він висловив сподівання, що за підтримки та згоди уряду ООН організовуватиме таку місію до Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-