Патріарх Філарет закликав політиків до співпраці задля блага України

Патріарх Філарет закликав політиків до співпраці задля блага України

Укрінформ
Політичні сили в Україні лише своєю відповідальною діяльністю задля блага держави можуть переконати людей довірити їм владу на чергових виборах, а не популістськими закликами з метою перевиборів.

На цьому наголосив патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у зверненні до українського народу з нагоди Дня Свободи та Гідності.

"З усією відповідальністю, як громадянин хочу засвідчити перед українським народом - для блага нашої країни обрані на демократичних і вільних виборах інституції, а саме Президент, Верховна Рада і місцеві органи самоврядування, повинні виконувати свої повноваження до кінця визначеного законом строку. А політичні сили повинні не розпалювати ворожнечу в суспільстві, а співпрацювати між собою для блага України, щоби не популістськими закликами, а відповідальною діяльністю переконувати виборців довірити їм владу на чергових виборах", - заявив він.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату підкреслив, що демократія передбачає міцність інституцій та традицій. "На кожних виборах є переможці та переможені, за наслідками виборів формується політична більшість і опозиція. Однак якщо кожного разу незадоволені своїм програшем і опозиційним становищем політики будуть вимагати перевиборів – країна зануриться в хаос, потоне в популізмі та прийде до повного руйнування державних інституцій", - застеріг патріарх Філарет.

За його словами, в умовах зовнішньої агресії така безвідповідальна політична поведінка здатна привести до повного знищення української державності – як це сталося століття тому під час Української революції, коли через незгоду серед українських політиків молоду державу окупували кремлівські більшовики.

Він визнав, що є багато приводів для критики як конкретних політиків, так і цілих державних інституцій, і таке відбувається у будь-якій демократичній державі. Проте критика окремих осіб та їхніх дій не має перетворюватися на руйнування і знищення самих основ державності. "Критикуючи дії Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради та інших інституцій, потрібно зберігати повагу та підтримувати самі ці інституції – тільки так може працювати демократична країна", - вважає предстоятель УПЦ КП.

Він також нагадав: і Помаранчева революція, і Революція Гідності сталися тоді, коли державна влада на всіх рівнях і у всіх гілках перестала належним чином виконувати свої обов'язки, коли вона свідомо стала на шлях неправди і обману власного народу, коли злочинці отримували від держави схвалення, а чесні громадяни зазнавали переслідування. 

"Тому кожен з вас в міру належної вам відповідальності та повноважень нехай робить все для того, щоби не допускати подібного спотворення державного життя", - зазначив предстоятель УПЦ КП, звертаючись до урядників.

Патріарх Філарет наголосив, що за власну державність, незалежність, за гідність і свободу український народ заплатив у минулому та платить тепер дорогу ціну - ціну крові та життя патріотів. 

"Лише наша громадська відповідальність, мудрість, суспільне єднання здатні зберегти і примножити, а не бездумно розтратити те, що так дорого здобуте", - підкреслив патріарх. 

У цьому зв'язку він нагадав слова Захара Беркута - героя однойменного твору Івана Франка, які втілилися в Революції Гідності та привели народ до перемоги: «Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незламно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-