У трудове рабство до росіян потрапили понад 400 українців - експерт

У трудове рабство до росіян потрапили понад 400 українців - експерт

Укрінформ
Понад 400 українців потрапили у трудове рабство в Росії.

Про це в ефірі Громадського повідомила Марія Томак, координатор проекту «Медійна ініціатива за права людини». 

«Росія не вважає обов’язком повідомляти Україну про затримання її громадян, хоча це є порушенням норм. Саме тому про чіткі цифри потерпілих говорити складно. На жаль, реальність така, що українці десятками їдуть заробляти гроші в Росію і не повертаються», — сказала Томак.

Наразі відомо про 400 громадян України, які стали жертвами цієї схеми. Водночас Росія повідомляє про більш ніж 2000 засуджених українських громадян. За її словами, причина масового виїзду на заробітки полягає в недооціненні людьми ризиків, у нестачі грошей та загальній кризі в Україні.

Згідно з повідомленням, зараз вже змінилися три види оголошень про «роботу».

«Оголошення розміщують в метро, розносять кур’єри, водії. Схема дій така: людина телефонує на гарячу лінію, зустрічається з «рекрутером». Людині дуже швидко купують квиток до Москви та дають смартфон. І потім відправляють», — розповіла правозахисниця, додавши, що по прибутті до Росії у людини або відбирають документи, або вона не має коштів на повернення в Україну.

«Дуже рідко коли вдається втекти. Коли людина намагається зателефонувати родичам та повідомити про небезпеку, наступного дня її затримують. Тобто це свідчить про прослуховування. Сотні наших громадян або в СІЗО або в колоніях. Їх засуджують до 7-8 років. Остання інформація була, що людину засудили до 15 років позбавлення волі», — наголосила експерт.

За словами Томак, люди з усіх регіонів України потрапляють у трудове рабство, де вимушені торгувати наркотиками або іншими забороненими речами.

Фото: vokrugsveta.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-