«Юпкетчери» російського світу. Чим живиться ненависть?

«Юпкетчери» російського світу. Чим живиться ненависть?

Укрінформ
Все, що роблять шарії та монтяни - старий примітивний пропагандистський баян. Маніпуляція, перекручення, імітація

Шарій, Монтян, Савченко... Їхні імена відомі. Але в один ряд і у такій послідовності їх розставив не автор цих рядків, а умільці російського сегменту Youtube, які змонтували нарізочку з відео, де фігуранти вимовляють різні погані слова на адресу Порошенка. Три новелки, як в радянському журналі «Єралаш». Або - в «Операції И». Де тут Боягуз, де Бовдур, а де Бувалий, судити вам.

Російському глядачеві ці персонажі дуже подобаються. Їм, взагалі, подобається, коли люди з українським корінням виставляють українців дурнями. За це вони прощають і власний порожній холодильник, і валянки на босу ногу.

Колись, на початку 2014-го, один колишній київський журналіст у своєму блозі перед втечею до Росії написав просто, як на паркані: «хохли-дурні». І за лічені години зібрав тисячі лайків з Росії.

Але нормальній людині деколи доводиться робити зусилля, щоб побороти гидливість, слухаючи та дивлячись на все це.

Довелося й мені. Спонукав до цього ресурс «Детектор медіа», а точніше, блог якогось громадянина США Зенона Завади, який, облаявши українські ЗМІ за підтримку Клінтон і непідтримку Трампа, увійшов у кураж: «Анатолій Шарій, який викриває брехню (в оригіналі «викриває брехні») українських ЗМІ, став одним з найпопулярніших журналістів/блогерів України, отримуючи іноді понад півмільйона хітів для одного ютубівського ролика... Це всупереч тому, що він це не робить для російських ЗМІ, демонструючи власні наміри та лояльності».

Спочатку я запитав сам себе: навіщо шановному ресурсу потрібно було виставляти ці, висловлюючись мовою самого Зенона, явні «брехні»? Потім подумав: а, може, Шарій, дійсно, найоб'єктивніший «український журналіст/блогер»?

Витратив півдня на перегляд відеоблогів. Дива не сталося. Все що робить Шарій - це старий примітивний пропагандистський баян. Маніпуляція, перекручення, імітація. Все це вміють і (на жаль) роблять і деякі наші, вітчизняні умільці маргінальної пропаганди.

Прийоми дуже прості. Ось «Генічеськ без тепла» (тому що росокупанти, захопивши територію, перекрили доступ нашим громадянам до нашого ж, вкраденого у нас газосховища з нашим, вкраденим у нас газом). А ось кримський бандит Аксьонов, який випрошує у Путіна дозволити дати газ «вмираючим від холоду» жителям Генічеська. Путіна Шарій не хвалить, але з нарізочки видно, «який він молодець». А ось керівництво області - «погані люди», (тому що образили самого Путіна, назвавши ситуацію з газом провокацією). Шарій жартує: «керівництво області активно шукає вихід із катастрофічної ситуації» і підставляє під цей текст якісь кадри з чиновниками за настільним тенісом. Мовляв, радянські пенсіонери гинуть, а «ці» розважаються...

«Генічеськ порожній», - замогильним голосом коментує Шарій кадри своїх платних стримерів. (Мовляв - вимерли від холоду). В стик три плани: недоглянутий будинок, на вигляд - позаминулого століття, бетонна стіна, пофарбована в синьо-жовті кольори, пакети зі сміттям (це –обов'язковий кадр)... «Все літо вони танцювали (кадри школярів, танцюючих на якомусь святі в вишиванках і з державним прапором), «...а до зими не підготувалися».

Інше відео - святкування Дня української мови в тому ж Генічеську (небайдужий він до цього міста). Школярка, яка співає гімн і помилково не ту руку кладе на серце, викликає у Шарія шквал сарказму: не знає, де серце! Російському світу має сподобатися. Він обурений ідеєю перейменувати кінотеатр «Росія» в «Україну»: «Після цього перша думка: як втекти з Генічеська». Йому до вподоби вірш Володимира Сосюри «Любіть Україну», і він порівнює його з «кримінальним чтивом». І ставить титри до відео: «Масово ососюрені».

Те ж свято у Києві біля пам'ятника Шевченка. Письменники, студенти, актори – але їх поплічники Шарія не бачать. Мета: знайти найбільш недоглянутих тіток і почати їх тролити. Бажання жінок чути в громадському транспорті українську мову Шарій гидливо обзиває «особистими комплексами». Його глибоко обурений пропозицією проводити уроки в школах українською....

І ця людина називає Україну «моя країна»?

Які ще «брехні» він викриває? Що вбивали героїв Крут «зовсім не росіяни, а більшовики»? Що Слов'янськ ніхто не звільняв, а «бойовики з нього самі вийшли»?

По ходу Шарій штурхає російського опозиціонера Іллю Пономарьова: він, мовляв, «прогинається перед українською владою». Голлівудський актор Джонні Депп у нього - «дурнуватий дебілоїд, котрий спивається» тільки через те, що виступив на підтримку Олега Сенцова.

До самого Шарія у мене питань немає. Є до Зенона Завади з приводу висновку про «правдоруба» Шарія, який «нічого не робить для російських ЗМІ».

Блоги другої з трійці – Тетяни Монтян - детально не вивчав – на них вивело посилання з того самого «єралашу».

Але це треба бачити й чути. Розрум'янена та задоволена тим, що її показують на маргінальному російському каналі, «відома юристка» виправдовує всі очікування Москви. Тут тобі і «наше тупоголовое майдаунное дурачье» і «американские дерьмократы», і «хунта» - куди ж без неї. І ударне: може Трамп захоче повернути Україну Росії як канонічну територію». Ведуча російського каналу розпливається в усмішці: ключові слова сказані! «Канонічна територія».

Не будемо доносчиками та не будемо звертати увагу СБУ на цю заяву Монтян, яка має всі ознаки злочину. І навіть не будемо задаватися питанням: а чому вона досі не сидить по повній програмі?

Просто порадимо українцям не затикати вуха, а послухати її. Це охолодить багатьох з тих, «святих», що борються проти «мови ненависті» в наших ЗМІ.

Про останню з трійці – Надю не хотілося б погано. Хотілося б сказати: розумнішай швидше, героїне! Не проваливайся в матрицю «російського світу» зі своїми візитами до Захарченка, платними протестами Мураєва, сусальными картинками «російсько-української дружби». На тебе там чекають. Вже записали «у свої». І радіють твоїм застереженням...

Не будемо більше про тих, хто все це робить. Питання про агентів Кремля тут зайве. Відповідь на нього очевидна.

Інша справа, ті, хто це все дивиться. І за рахунок кого, власне кажучи, набираються сотні тисяч переглядів, та сплачуються чималі гроші? За рахунок кого годуються «єралашники»?

Якщо відволіктися від конкретних персонажів, а подивитися на все це філософськи, то слід визнати: живильне середовище є.

У природі все раціонально. Поряд із хижаками та метеликами існують падальники, стерв'ятники, трупоїди, гнойовики, опариші, які риються в дохлятині. Вони завжди там, де мертвечина та розкладання, це їхній ареал харчування.

У нашому випадку, це - «русский мир» в наших кордонах, який гниє , це «совок», який розкладається. Коли совок був здоровим та міцним, у падальниках не було потреби. Коли він помре остаточно – вони окочурятся від голоду. Довгий час гнило всередині – під вивіскою вічної дружби народів, під колорадськими стрічками та червоними прапорами комуністів.

Майдан і війна випатрали його нутрощі. Здихаюча вата полізла з усіх дір, нетопири з обличчями Дугіна та Лаврова, багатоголові гіпсові леніни, допотопні тіні, що сумують за ковбасу за 2.10. З патологічною насолодою все це тухле воїнство клацає блоги з прокльонами на адресу українців, вірячи, що варто набрати півмільйона лайків, і труп імперії сам по собі воскресне.

Пік епідемії був відразу після Майдану, в часи Криму, Донецька, Дебальцевого. «Совок» лякав і пестив ім'ям Сталіна. Він обіцяв райське життя на площі Комінтерну. Він і зараз ще доживає в спробах пошуку простих рішень і в агресивному жебрацтві. У платних демонстраціях бомжів і тітушек, яких знімає Росютуб, щоб расшаривальщики могли посміятися над «маргінальними українськими майданами». Чи дарма відеоблог Шарія супроводжувався рекламою «епохального народного наступу» 15 листопада?

Те, що розкладається, довго розкладатися не може. Рано чи пізно перепріє на компост. Ось і знаходяться нові прийоми, які умовно можна назвати так - «юпкетчеризм».

Звідки таке складне слово?

Японець Кобо Абе у романі «Увійшли в ковчег» пише про таких собі «юпкетчерів» - дивовижних істот зі світу комах. Вони пожирають відходи власної життєдіяльності і з того живуть.

«Від інших жучків їх відрізняє хіба що відсутність лапок. Вони атрофувалися, так як комаха, харчуючись власними екскрементами, позбавлена необхідності пересуватися. На перший погляд може здатися сумнівним, що їжею юпкетчера служать екскременти, але справа у тому, що поглинання йде надзвичайно повільно. І за цей час бактерії, що розмножилися, встигають перетворити екскременти на поживні речовини. Спираючись на кругле черевце, юпкетчер з допомогою довгих міцних вусиків безперервно повертається вліво, їсть і одночасно випорожнюється, їсть і мочиться...»

Нікого не маю на увазі. Це просто так, конспірологічна ентомологія.

Закінчити хотілося б іншим.

Українці з усіх тих роликів, де Кремль намагається виставити їх дурнями, насправді дуже гідні люди. Починаючи з тієї школярки з Генічеська, яка співала гімн і переплутала руки! Це й розумні перехожі у тому ж Генічеську, які реагують на питання про «благодетелеля» Путіна коротким: «Путін – злодій». І провінційні, недоглянуті тітки, які не відвідують спа-салони в парку Шевченка, нехай і невміло, але мужньо намагалися довести провокаторам з відеокамерами, що українську мову треба любити. Вони не смішні, як вважають у Москві, вони були прекрасні у своєму почутті до України!

Як я вас поважаю, як я люблю вас, дорогі мої співвітчизники!

Євген Якунов. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-