Під КС вимагають скасувати «закон Ківалова-Колесніченка»

Під КС вимагають скасувати «закон Ківалова-Колесніченка»

Фото
Укрінформ
У Києві під будівлею КСУ проходить нечисленний мітинг за скасування мовного закону, відомого як закон Ківалова-Колесніченка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

Як зазначив керівник та засновник ініціативи захисту прав україномовних «І так поймут» Роман Матис, питання про скасування закону поставали ще раніше, у 2012 році, проте КСУ відкладав розгляд цієї справи.

«Нарешті сталося чудо, тому що ще у 2012 році було подання народних депутатів про визнання закону Ківалова-Колесніченка неконституційним. З того часу і дотепер Конституційний суд не розглядав це подання, і нарешті КСУ призначив на сьогоднішній день розгляд цього питання», - пояснив Матис.

Він зазначив, що під будівлю КСУ сьогодні на мітинг зібралося близько 100 людей.

Фото: Юлія Овсяннікова.

«У даний момент я бачу, що нас зібралося порядку 100 осіб, а задекларували свій прихід близько 300», - зазначив Матис.

Очільник громадської організації пояснив, що серед мітингувальників є представники громадських організацій, представники політичної партії «Свобода» та просто небайдужі громадяни.

«Люди хочуть продемонструвати КСУ, що питання дуже важливе і турбує частину населення. Тут є представники і керівники багатьох громадських організацій, які займаються мовним питанням. Це і «Свобода», і «Рух захисту української мови» та інші», - сказав Матис.

Як повідомляв Укрінформ, 3 липня 2012 року Верховною Радою був ухвалений базовий для українського законодавства Закон "Про засади державної мовної політики". 9 серпня закон був підписаний Януковичем і набрав чинності.

У лютому 2015 року Конституційний суд України відкрив провадження за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності цього закону Конституції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-