Незаконно засудженні в РФ Карпюк і Клих подають позов до ЄСПЛ

Незаконно засудженні в РФ Карпюк і Клих подають позов до ЄСПЛ

Укрінформ
Українські політв’язні, незаконно засуджені в Росії, через консулів передали документи для підготовки позову до Європейського суду з прав людини.

Про це повідомив генеральний консул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко, поінформувало «Радіо Свобода».

«Сьогодні консульські посадові особи генерального консульства України в Ростові-на-Дону відвідали в СІЗО-1 міста Грозний українських політв’язнів Миколу Карпюка та Станіслава Клиха, заарештованих у результаті підступної операції спецслужб Росії та засуджених російським судом за грубо сфальшованими звинуваченнями за нібито "участь у другій чеченській війні в складі групи бойовиків на чолі з Арсенієм Яценюком"... Карпюк та Клих підписали та передали консулам необхідні документи для підготовки позову до Європейського суду з прав людини», – сказав Віталій Москаленко.

Генконсул України в Ростові-на-Дону підтвердив раніше поширені дані, що до Карпюка і Клиха в ізоляторі застосовували тортури та «вибивали» свідчення.

Нагадаємо, 26 жовтня Верховний суд Росії визнав законним вирок українським громадянам Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, яких засудили до 22 з половиною та 20 років ув’язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Їх заарештували у 2014 році. За свідченнями затриманих, до них з того часу застосовували тортури. Під час тортур українці навіть дали свідчення, що у чеченській війні брав участь прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Проте пізніше відмовилися від цих свідчень та вибачились за них, посилаючись на тортури.

Обидва заперечували всі обвинувачення, Клих заявляв, що взагалі ніколи не був в Чечні.

Правозахисна організація Amnesty International після відхилення Верховним судом Росії апеляції на вирок Карп’юку і Клиху заявила, що вони стали жертвами пародії на правосуддя в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-