Гриневич: Стипендія найкращим студентам має бути на рівні прожиткового мінімуму

Гриневич: Стипендія найкращим студентам має бути на рівні прожиткового мінімуму

Укрінформ
Уряд змінює підходи до виплати стипендії, та має намір довести її розмір до анонсованого в законі про вищу освіту прожиткового мінімуму.

Про це на парламентських слуханнях 16 листопада сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми пропонуємо, щоб мінімальна стипендія була 1100 грн, максимальна стипендія на рівні прожиткового мінімуму для найкращих студентів - 1600 грн. Для тих, хто навчається на технічних, математичних, природничих, а також педагогічних спеціальностях - підвищена стипендія 1400 грн, тому що важко мотивувати студентів, щоб навчалися на цих спеціальностях", - сказала Гриневич.

Міністр зазначила, що для цього потрібно перерозподілити видатки, передбачені на виплату стипендій, на користь академічної стипендії, щоб її могли отримувати найкращі студенти.

"Кошти на стипендії розподілені таким чином: 2,97 млрд грн - це соціальні стипендії, і 2 млрд грн академічні. Нам необхідно перенести з соціальної в академічну 1,4 млрд грн, тоді ми можемо реалізувати підняття стипендій, і у нас не скоротиться охоплення стипендіями. Але цю стипендію отримають половина тих студентів, хто навчається найкраще", - наголосила Гриневич.

Крім того, уряд пропонує змінити критерії, за якими надавалася стипендія: від середньої оцінки 4 до рейтингової оцінки з урахуванням критеріїв самих вищих навчальних закладів. Наприклад таких, як участь студентів у наукових конференціях тощо. Відповідно ці критерії мають бути затверджені науковою радою вишу та погоджені студентами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-