«Групи смерті «ВКонтакте» підштовхнули до суїциду 15 підлітків

«Групи смерті «ВКонтакте» підштовхнули до суїциду 15 підлітків

Укрінформ
У Московській області затримано адміністратора однієї з "груп смерті" в соцмережах, в якій підлітків схиляли до суїциду.

Про це повідомляє Слідчий комітет РФ.

"Слідство має в своєму розпорядженні дані про те, що з грудня 2013 по травень 2016 року зловмисники створили вісім віртуальних співтовариств у мережі «ВКонтакте», де відкрито пропагували суїциди і схиляли до їх здійснення неповнолітніх користувачів", - йдеться в повідомленні.

Як встановили слідчі, доступ до цих груп був суворо обмежений і здійснювався на розсуд адміністратора співтовариства. Новоспечені учасники мали пройти різні тести і завдання, у міру виконання яких прогресував рейтинг, що відкриває доступ до нових «можливостей»: контенту і завдань, пов'язаних з тематикою смерті, суїциду, спричиненням собі фізичних каліцтв і інсценуванням цих подій. Смерть пропагувалася як єдино правильний і красивий спосіб виходу зі складних життєвих ситуацій, культивувалися депресивні психологічні стани, застосування насильства відносно себе і оточуючих, а людські цінності - сім'я, друзі, освіта - критикувалися і висміювалися.

Як з'ясували слідчі, за відмову від виконання завдань слідувало безальтернативне виключення з групи, а кожен з учасників настільки дорожив своїм рейтингом, що не смів суперечити віртуальним авторитетам і вимушений був виконувати небезпечні завдання, аж до вчинення самогубства.

"Згідно з висновками психолого-лінгвистичної експертизи, в листуванні адміністраторів групи міститься спонукання до вчинення суїциду, що сприяло деформації інстинкту самозбереження  і девальвації смерті", - зазначають в СК.

На даний момент в Санкт-Петербурзі слідчими встановлено 15 потерпілих – неповнолітніх, які входили в «групи смерті» і вчинили суїциди. Самогубства ще п'ятьх дітей не відбулися.

У результаті вжитих заходів у Московській області було затримано першого підозрюваного – адміністратора однієї з «груп смерті». Нині проводиться серія обшуків в 10 регіонах Росії, вилучаються електронні носії та інші матеріали, допитуються свідки і потерпілі.

Як зазначили в СК РФ, кримінальна справа за фактом підбурювання до доведення до самогубства (ч.4 ст. 33, ст. 110 КК РФ) була порушена після перевірки в травні 2016 року повідомлень ряду ЗМІ, що містять відомості про закриті групи в популярній соцмережі, які нібито схиляли підлітків до суїцидів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-