Референтні ціни на ліки і перемога над мародерами

Референтні ціни на ліки і перемога над мародерами

Аналітика
Укрінформ
Чи реально побороти нахабних імпортерів ліків, які на людській біді наживались, наживаються і хочуть наживатись?

Кабінет Міністрів прийняв рішення про введення референтних цін на ліки з 1 січня 2017 року. Це означає, що з першого дня нового року  максимальна ціна на ліки не може перевищувати ціни  на ці ж препарати у сусідніх державах. Вже відомо, що на першому етапі таким чином регулюватимуться ціни на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми – саме тих, на яких поширюється програма реімбурсації – відшкодування вартості за державний кошт, на що в бюджеті-2017 закладено 500 мільйонів гривень.

Хоча сама постанова ще не опублікована, її вже анонсував прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який пообіцяв: «Ці рішення дозволять знизити ціни на ліки вдвічі».  Як саме  визначатиметься референтна ціна - пояснила  виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун: ціни, які зараз є у виробників, порівняють із цінами 5-ти країн-сусідів, оберуть найнижчу, і виставлять її як найвищу, за яку можна продавати ці ліки в Україні.

Є підозра, що урядовці всерйоз вирішили дати бій нечесним цінам -  паралельно з процесом  реферування   зміни  відбудуться і в самому переліку ліків, які підлягають реімбурсації. Як  пояснило на брифінгу керівництво МОЗ, цей перелік  міститиме не товарні назви препаратів,  а  діючу речовину – міжнародну непатентовану назву (МНН) і саме  діючу речовину, а не назву препарату, лікарів  зобов’яжуть вписувати в рецепти. У МОЗ  сподіваються, що ці заходи   зможуть  зламати традиційні корупційні схеми і усталені монополії на фармацевтичному ринку.

Це не перша спроба держави вплинути на ціни імпортних ліків – раніше  це намагалися зробити шляхом зниження податків і зменшенням кількості необхідних дозвільних «паперів» для імпорту, але відчутних результатів це не дало. Зараз же Кабмін і МОЗ обіцяють: відтепер  дисбаланс в цінах вирівняють, орієнтуючись на Польщу, Латвію, Словаччину, Угорщину й Чехію.   

Ціни на ліки в Україні інколи завищені на 300 і більше %

Справді, українські ціни на ліки суттєво відрізняються від цін у наших сусідів. Наприклад, ціна  препарату для лікування гіпертонії Норваск компанії Pfizer на  сьогодні в Україні не опускається нижче 534 гривень, тоді як у Польщі  його продають за 14,5 злотих, що в перерахунку – близько 90 гривень... Така ж ситуація з більшістю імпортних  ліків, причому  ментально склалося так, що українці  більше довіряють іноземному виробникові і переплачують за лікування немалі кошти. Відтак Укрінформ поцікавився у Вікторії Тимошевської, директора Програмної ініціативи «Громадське здоров'я» - чи  дійсно  нововведення Кабміну  покладе початок справедливим цінам на ліки в Україні і чи є гарантії того, що  імпортери дотримуватимуться вимог постанови?

«Це не просто відміна податку, коли дистриб’ютор чи виробник все одно встановлює ціну самостійно. Згідно з цією постановою  ціна розраховується «середньоарифметично» з цін на відповідний перепарат сусідніх країн і є граничною для вартості ліків, які будуть закуповуватися за бюджетні кошти – і національні, і місцеві. Поки постанова Кабміну не буде оприлюднена – треба уточнити два моменти.

По-перше, це стосується тільки ліків, які увійдуть в новий національний перелік лікарських засобів. Це приблизно 350 МНН -  всі групи лікарських засобів, які є певною гарантією життєздатності, біологічної безпеки, запобігання епідеміям і ускладненням хронічних захворювань. Тобто, зниження цін буде  лише на цю групу ліків, а не на всі 12 000 препаратів.

По-друге, поки що незрозуміло – чи це стосується закупівель, які здійснюються за національні кошти і  місцеві бюджети, чи  це стосується так само  і роздрібної ціни в аптеках? Тому що на сайті міністерства вказано, що референтною буде ціна на ті ліки, які закуповує держава. Це справедливо і технічно правильно. І це дає змогу закупити для пацієнтів за державними програмами  в півтора рази більше ліків, ніж за старими цінами.  Адже  ціни на ліки у нас інколи вищі на 300 і більше відсотків за «сусідні». Можливо, наступним кроком стане постанова про реферування уже всіх цін – і в бюджетних закупівлях, і в роздрібній торгівлі».

Президент асоціації «Виробники ліків України» Петро Багрій теж позитивно оцінює рішення Кабміну:

«Референтне ціноутворення існує в усьому світі. В Україні ціна на ті самі молекули має бути не вища, ніж три найнижчі ціни в референтних країнах.  Тим паче, що з 1 квітня наступного року в Україні запроваджується механізм реімбурсації  на ліки по трьох найпоширеніших видах захворювань. Ті, хто хоче продавати свої ліки і отримувати відшкодування з держбюджету, мусять знизити ціни. Або не подаватися на  цю програму. Якщо держава виходить на ринок і виділяє кошти на відшкодування вартості ліків,  вона має право назвати ціну, яку вона готова за ці ліки платити.

Оскільки реферування стосуватиметься ліків, які увійдуть в національний перелік, то ціни в аптеках саме на ці препарати теж повинні будуть знизитися до референтних, хіба що на них буде 20-відсоткова надбавка,  встановлена для роздрібної торгівлі. 

Тиску на фармацевтів у цьому немає. Держава дає сигнал інвесторам і виробникам, що вона починає  брати участь у ринках закупівель і запроваджує реімбурсацію. Це означає, що виробникам і дистриб’юторам  не потрібно буде вкладати гроші в рекламу і маркетинг, вони можуть спокійно постачати ліки в аптеки за референтними цінами і мати  гарантоване відшкодування від держави. Виграють від цього запровадження всі - і закордонні виробники, і вітчизняні».

Пацієнтам не потрібні дешевші ліки заради ліків, їм потрібні дні, години  і роки життя

Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів, не вбачає в кроках Кабміну реальних передумов для серйозної боротьби з корупцією у фармацевтичній сфері:

 «Реферування цін і запровадження реімбурсації  - як тренування адміністративної спроможності може бути. Але  не слід від цього очікувати кардинальних змін. А ось вища арифметика по Лобачевському від моєї тещі: близько 10 млн українців страждають на гіпертензію, більше мільйона, одна з них моя теща, на цукровий діабет 2 типу... до цього ще мільйони на астму. Рахуємо - 500 млн грн поділити на 10 млн + 1 теща = 50 грн на рік. Пані Супрун тещі говорить, що зажене її до лікаря, за 5 грн в місяць? Подивимось. Теща витрачає на ліки 1500 і більше грн в місяць.

Перспектива отримати  гарантовано таку суму (500 млн) у якості відшкодування від держави навряд чи буде вирішальною і для фармацевтичного ринку, величиною в 50 мільярдів.  Тобто,  я не  знаходжу в цьому якихось серйозних аргументів на користь боротьби з корупцією. Але те, що  запровадження референтних цін є позитивним кроком,  погоджуюсь.

Хоча слід зважати і на таке. Курсова вартість лікування українців – саме лікування, а не окремо взятих цін на окремі ліки, є найнижчою у Європі. І пацієнтам не потрібні дешевші ліки заради ліків, їм потрібні дні, години  і роки життя. І саме це ми купуємо в аптеці. І коли держава закуповуватиме ліки за найнижчою ціною, так само хотілося б, щоб вони були не тільки дешевими, а й якісними».

Так що говорити про перемогу над нахабством дистриб’юторів поки не видається. Постанову від Кабміну ще в очі не бачили, а список МНН лише починають складати. У зв’язку з такою невизначеністю екс-мініст охорони здоров’я Олег Мусій взагалі відмовився коментувати Укрінформу цю тему. Тому напрошуються поки два висновки. Якщо політика референтних цін стосуватимуться тільки препаратів, які держава погодилася відшкодовувати, навряд чи це сподвигне імпортерів ламати ціни, аби догнати значно дешевші українські аналоги. Тому тут є сенс говорити про ті ліки, які не виробляються в Україні. Приміром, амлодіпін, який є діючою речовиною того ж Норваску, виготовляється і в нас, і коштує в аптеці десь близько в 12 грн.(тобто 500 разів дешевше! - Авт.). А отже і відшкодування за такі препарати буде мізерним. Якщо ж  держава оголосить  реферацію на весь перелік лікарських засобів або хоча б на ті триста, що мають ввійти до національного списку, тоді у них просто не буде вибору:  хочете на ринок - знижуйте ціну. Це не дасть змогу отримати надприбутки імпортерам, які звикли підвищувати свої ціни до 300%.  Поки  ж що українці  можуть бути впевнені в одному: з нового року ціни на життєво важливі ліки точно не виростуть.

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-