Снігові війни 2016. Київ завдає удару у відповідь

Снігові війни 2016. Київ завдає удару у відповідь

Аналітика
Укрінформ
Напевно вперше за багато років снігопад не спричинив транспортний колапс у Києві, що не скажеш про інші регіони…

«Сніговий апокаліпсис», який на вихідних обрушився на Україну, не був несподіванкою – про нього синоптики попереджали ще на початку минулого тижня: у північних та центральних областях у неділю очікуються сильні снігопади. Відтак журналісти Укрінформу поцікавилися, наскільки підготовленими до негоди виявилися комунальники та надзвичайники?   

Як боролися в столиці

Близько 17-ї згідно з даними «Яндекс. Пробки», рівень авто мобільних заторів в Києві становив 6 балів. За ніч боротьби з негодою ситуацію на дорогах вдалося вгамувати – нині рух столицею нормалізований, і рівень заторів за інформацією «Яндекс. Пробки» знизився до 2-х балів (Див. Мал. 1). Це навіть нижче, ніж на звичайний ранок понеділка. Втім, це ніяка не магія: водії виявили толерантність до численних закликів скористатися цього дня громадським транспортом за виключенням ситуації, коли це реально необхідно.

Тони солі, тисячі двірників, сотні одиниць техніки

Найактивніше Київ протистояв негоді уночі, починаючи з 23-ї, коли інтенсивність руху дорогами зменшилася. Заступник голови КМДА  Петро Пантелеєв повідомив, що за добу в КК «Київавтодор» використали майже 3,000 тон солі та 2.000 тон піщано-соляної суміші.

У «Київавтодорі» всього у штатному режимі працювали 600 одиниць спецтехніки, що всю ніч безперервно очищали дороги міста від ожеледі. Наразі у столиці працює понад 300 одиниць снігоприбиральної техніки «Київавтодору» та 173 одиниці техніки ЖЕО.

Хоча і прибирання Києва максимально механізоване, двірники без роботи теж не залишилися – у дворах та проїздах їх працює 4,6 тисяч. За інформацією управління з питань надзвичайних ситуацій Департаменту благоустрою та збереження природного середовища КМДА, за добу випало 20 см снігу.

Отже, з розчищенням доріг у Києві впоралися чи не «на відмінно», зламавши неприємну багаторічну традицію, коли перший снігопад спичиняв до транспортного колапсу у столиці. Втім, тут не варто недооцінювати внесок синоптиків: завчасно попереджений  - надійно захищений.

Київська область буксувала

У Київській області теж спокійно не було: рятувальники неодноразово допомагали водіям: автомобілі буксували, а о 21:05 на трасі Київ-Одеса з дороги з’їхав тягач «MAN» та потрапив в кювет. Зранку рятувальники двічі надали допомогу, витягали з снігової пастки шкільні автобуси поблизу смт Іванків та в селі Коленці. Мабуть, діти зраділи не дуже – на уроки довелося йти все одно.

Польотам сніг - не перешкода

З міжнародних аеропортів «Київ» та «Бориспіль» частина рейсів відправляється з запізненням, а інші - за графіком. Про це Укрінформу повідомили в прес-службах аеропортів.

У «Борисполі» зазначили: «Аеропорт працює в штатному режимі. Усі рейси обслуговуються і здійснюються по готовності літака до вильоту. На даний момент є невеликі затримки до 40 хвилин по напряму на Софію, в Дніпро і Відень».

У прес-службі аеропорту «Київ» повідомили, що деякі їхні рейси вилітають, деякі – затримуються. Щоправда там зауважили – один рейс з Києва на Дубаї о 3:20 ночі був скасований. Ще один рейс до Будапешту мав вилетіти о 7:35 ранку, однак вилетів о 7:53, решта ж рейсів здійснюється за графіком.

30 поїздів відбилися від графіка руху

Станом на ранок 14 листопада через складні погодні умови сталися затримки в русі близько 30 поїздів, половина з них вибилися із графіка більш ніж на півгодини.  За даними сайту «Укрзалізниці» трійку «рекордсменів» з відставання очолили потяги №42 Трускавець-Дніпропетровськ, №358 Рахів-Київ, № 110 Львів-Херсон, які запізнилися на 3 год., 2 год. 41 хв. та 2 год. 24 хв відповідно.

Крім того, внаслідок «снігового апокаліпсису» істотно вибилися з графіка руху потяги №135 Одеса – Чернівці – на 1год. 31 хв, №228 Львів – Одеса – на 1 год. 12 хв. та №114 Мукачеве-Харків – на 1 год. 03 хв. Також варто згадати про поїзди, які справилися з негодою дещо краще, затримавшись менш ніж на годину. А саме: № 49 Київ-Трускавець – на 52 хв., №136 Чернівці – Одеса – на 53 хв., №75 Кривий Ріг-Київ – на 58 хв., №86 Львів-Новоолексіївка та №114 Івано-Франківськ – Київ – на 46 хв., №76 Київ-Кривий Ріг – на 35 хв., №357 Київ-Рахів та №81 Київ-Ужгород – на 34 хв. Щодо потягу №43 Київ-Івано-Франківськ, то йому, так би мовити, не страшний ні мороз, ні холод: він запізнився лише на 27 хвилин. 

На сайті відомства також пише, що сніговий покрив на коліях в Тернополі досягає 60 см, Шепетівці — 50 см, Жмеринці — 30 см, Львові та Івано-Франківську — 35 см. Відтак до ліквідації наслідків негоди залучено понад 4,7 тисяч колійників, близько 300 енергетиків та 13 снігоочисних і снігоприбиральних машин. Енергетики ліквідовують знеструмлення двох ділянок на території регіональних філій: «Львівська залізниця» та Південно-Західна залізниця».

Як боролися в регіонах

У 15-ти областях України (у Волинській, Вінницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Чернівецькій, Чернігівській, Черкаській та Хмельницькій областях) у вигляді снігу та мокрого снігу випала місячна норма опадів (сніговий покрив в окремих областях становив до 60 см).

Тисячі автомобілів потрапили у сніговий полон

Лише впродовж минулої доби рятувальники вивільнили із снігових заметів 1 тис. 360 автомобілів (з них 27 карет швидкої медичної допомоги), у яких перебувало 4 тис. 672 особи. Крім того, важкою інженерної технікою ДСНС розчищено близько 200 км. доріг у Хмельницькій та Львівській областях. До ліквідації наслідків негоди від ДСНС залучено 1 тис. 674 рятувальники та 473 одиниць техніки, які здійснили понад 490 виїздів для надання допомоги у розчищенні автошляхів від повалених дерев, вивільнення окремих автомобілів із снігових заметів.

Станом на ранок 14 листопада рух на автомобільних шляхах загального користування забезпечено. Продовжується розчищення під’їздів до окремих населених пунктів у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій, Рівненській, Київській та Чернігівській областях.

Також у ДСНС повідомляють, що внаслідок сильних опадів та з метою збереження життя та здоров’я учасників дорожнього руху службами автомобільних доріг у Львівській, Житомирській, Тернопільській, Хмельницькій областях обмежено рух великогабаритного транспорту.

Без світла залишились майже тисяча населених пунктів

Сніг - кому на голову, а де – на дроти: негода знеструмила 988 населених пунктів у тринадцяти областях. До відновлення електропостачання населених пунктів задіяно 209 аварійних бригад обленерго. Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Найважче пережили снігопад на Тернопільщині, де без світла залишилось 361 населених пунктів. Ось що про це пишуть тернополяни: «з ночі без світла, мобільний інтернет напівживий, у селищній раді і РЕСі - тиша. Ще телефон «доїсть» зарядку з ноута, та й будем помало чекати весни. Вода, логічно, також пропала», - Ірина Прокопенко жителька селища Велика Березовиця, що неподалік Тернополя . Та це ще не все. Кореспонденти агентства натрапили на ще один цікавий коментар від тернопільської журналістки Ірини Моргун: «Доба без світла, вода на вагу золота, сідає телефон... снігу стільки, що до сусідів можна поверх парканів ходити, снігова лопата тріснула... Гості застрягли, печемо картоплю. Тернополе, іноді зі свого вікна я бачу твої вогні крізь заметіль. Хочу великий трактор!».

До середи – мороз, а в четвер - тепло

«Циклон хоч ще й брикається, але вже явно збирається на пенсію». Про це у своєму Фейсбуці написала синоптик Наталка Діденко: «Потепління ще, звичайно, буде, але поки що до нас йде похолодання. Захід та північ його відчують. Найближча ніч буде холодною, морозною, від невеликих до помірних мінусів. Південь та схід поки що більше схиляються до осінніх градусів. Одягайтеся тепліше».

Схожі прогнози надає директор Гідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, 15-16 листопада в Україні знизиться температура повітря. Вночі буде -3...-9 градусів, удень 0...-5 градусів. А вже з 17 листопада українцям слід очікувати потепління до +3...+8 градусів удень, близько нуля вночі.

Юлія Горбань, Мирослав Ліскович. Київ.

Фото: КМДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-