Закон про освіту переписаний не на користь нацменшин - науковець

Закон про освіту переписаний не на користь нацменшин - науковець

Відео
Укрінформ
В українському суспільстві дедалі менше уваги приділяється вразливим верствам населення, у тому числі національним меншинам.

Про це заявив старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.Корецького НАН України, кандидат юридичних наук, почесний голова Демократичної спілки угорців України Михайло Товт під час круглого столу в Укрінформі.

"Утворення центру захисту меншин - це серйозна подія, хочеться, аби усі зрозуміли серйозність цього задуму, яким керувалися засновники, а саме, що в нашому суспільстві з плином часу все менше уваги приділяється вразливим верствам населення. Є також знаковим те, що ми проводимо цей круглий стіл напередодні Дня толерантності, адже толерантність і терпимість до інакшості, у першу чергу до інакшості, яку виявляють собою меншини, є одним із критеріїв демократичності певного суспільства, а також мірилом цивілізованості держави", - сказав Товт.

За його словами, меншиною слід вважати ту групу людей, яка за відмінними від більшості ознаками опиняється у суспільстві у нерівному з іншими становищі. А сутність прав меншин повинна полягати у застосуванні спеціальних заходів, спрямованих на вирівнювання такої об’єктивно існуючої нерівності.

"Я дуже сподіваюся, що наш Центр сприяння правам меншин буде якраз сприяти тому, аби такі завдання у нашому суспільстві реалізувалися", - підкреслив він.

При цьому, науковець висловив занепокоєння через нову редакцію 7 статті закону України про освіту, яку, на його думку, переписано не на користь нацменшин.

“Головна новація полягає у тому, що в новій редакції спотворено, на мою думку, частину 5 статті 53 Конституції, у якій йдеться про те, що громадянам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою у державних і комунальних навчальних закладах. Тепер особи, що належать до національних меншин мають право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою у місцях компактного проживання таких осіб”, - зауважив він.

Товт також наголосив, що ще більше небезпеки для збереження прав нацменшин в Україні має той факт, що Конституційний суд взяв до провадження подання 57 народних депутатів щодо скасування закону про засади державної мовної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-