На спецсанаторії виділили майже півмільярда

На спецсанаторії виділили майже півмільярда

Укрінформ
На функціонування закладів охорони здоровя, які надають спеціалізовану медичну допомогу, наступного року виділять 477 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"МОЗ України домоглося виділення 477 млн грн з Державного бюджету 2017 р. на фінансування закладів охорони здоров'я, які надають спеціалізовану допомогу та є унікальними, в тому числі 14 дитячих та дорослих санаторіїв", - йдеться у повідомленні.

Це протитуберкульозні дитячі санаторії, госпіталь для "афганців" «Лісова поляна», дитячий санаторій «Хаджибей» для хворих на ДЦП та інші.

У міністерстві зазначили, що сфера санаторного лікування залишається під контролем держави, але також потребує реформування, зокрема переходу до оплати реального лікування, а не утримання закладів.

«Повернення санаторіїв не вирішує проблему неефективності в цій сфері. Спільно з керівниками санаторіїв ми домовились про розробку плану реформування санаторного лікування та поетапний перехід на монетизацію послуг. Тобто ми будемо оплачувати людям путівки у визначеному переліку санаторіїв та інших медзакладів, і людина зможе сама обирати, в якому з них лікуватись. Кошти йтимуть за людиною. Таким чином ми створюємо конкуренцію між закладами і даємо санаторіям більше фінансової свободи, щоб залучати додаткові кошти», - сказав заступник міністра Павло Ковтонюк.

Наступний рік стане перехідним, що дозволить санаторіям поступово адаптуватись до реформи.

Як відомо, раніше МОЗ України висловило позицію - залишити санаторії у державній власності та під державним контролем, зберігаючи потужності по основному профілю, але перетворити їх на самоокупні підприємства, яким держава оплачує послуги для конкретних громадян.

Згідно з розрахунками МОЗ України, загальна потужність 14 санаторних закладів складає 4 145 ліжок, середня тривалість курсу лікування - 33 дні. Середня вартість курсу лікування у поточному 2016 році становить понад 8 тис. грн.

Фото: vz.kiev.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-