Супрун назвала механізм, що «зажене» пацієнтів до лікарів

Супрун назвала механізм, що «зажене» пацієнтів до лікарів

Укрінформ
Впровадження механізму референтного ціноутворення та відшкодування вартості (реімбурсації - ред.) ліків передбачатиме отримання ліків за рецептом, що повинно заохотити пацієнтів звертатися до лікарів первинної ланки і таким чином підсилить заходи превентивної медицини.

На цьому на брифінгу наголосила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відшкодування коштів для пацієнтів, які отримають рецепт від свого лікаря. Це допоможе нашим громадянам отримати кращий доступ до ліків, буде реімбурсація по найнижчій ціні генерика. Зараз пацієнти закуповують ліки за свої гроші без рецепту в аптеці. Ми б хотіли, щоб вони частіше ходили до своїх лікарів. Лікарі на первинній ланці будуть видавати рецепти на ці ліки, пацієнти зможуть за цими рецептами безкоштовно отримувати в аптеках ліки по трьох програмах: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма і цукровий діабет 2 типу», - сказала Супрун.

За її словами, ті пацієнти, які звертаються безпосередньо до вузькопрофільних спеціалістів та закуповують необхідні препарати за свої гроші, також отримають вигоду від впровадження системи референтного ціноутворення.

«Знижується надбавка в аптеках на специфічні ліки за цими трьома програмами, щоб вона становила не більше 20%. Це буде регресивна надбавка - чим дорожчі ліки, тим меншою повинна бути надбавка, щоб також знизити ціну», - сказала Супрун.

Вона зазначила, що референтне ціноутворення буде запроваджено з 1 січня, до цього часу МОЗ разом з Мінекономіки опрацює механізм визначення референтного ціноутворення. З 1 квітня має запрацювати механізм реімбурсації ліків для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету 2 типу.

Супрун повідомила, що програма державних закупівель інсулінів для інсулінозалежних пацієнтів діє й надалі. Програма референтного ціноутворення не поширюватиметься на державні закупівлі через міжнародні організації.

Сьогодні на засіданні уряду була затверджена постанова щодо впровадження реімбурсації на лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та бронхіальної астми та впровадження референтного ціноутворення. Зазначені три нозології були обрані через найбільшу поширеність цих захворювань серед населення України. Так, за даними МОЗ, Україна друга у світі за кількістю смертей через серцево-судинні захворювання (понад 65%). У 2015 році в Україні зареєстровано близько 1 млн осіб, які страждають від цукрового діабету ІІ типу, що у 6 разів більше, ніж пацієнтів з діабетом 1 типу (інсулінозалежні), та 210 тис. пацієнтів з бронхіальною астмою.

Ліки, кошти за які відшкодовуватимуться, призначатимуть лікарі первинної ланки (сімейні лікарі, терапевти, педіатри) за міжнародними непатентованими назвами (МНН), тобто за діючою речовиною, а не за комерційною назвою.

У МОЗ зазначили, що відшкодування вартості ліків від серцево-судинних захворювань, діабету та бронхіальної астми будуть частиною гарантованого пакету послуг первинної ланки. Загалом буде 21 МНН (16 – серцево-судинні захворювання, 2 – цукровий діабет ІІ типу, 3 – бронхіальна астма) з оновленого Національного переліку лікарських засобів (згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-