МОЗ робитиме ставку на профілактику онкозахворювань

МОЗ робитиме ставку на профілактику онкозахворювань

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я працює над низкою заходів, які будуть впроваджуватися на заміну державним програмам  лікування онкологічних захворювань, у яких спливає термін дії.

Про це Укрінформу повідомив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

"Загальнонаціональні онкологічні програми, які були раніше і забезпечували закупівлю обладнання, препаратів, мають певний термін дії. Зараз цей термін закінчується. Вже є робоча група, яка формує нову програму по онкології. Для раннього виявлення та  успішного лікування нам потрібно бути впевненими в освіті сімейного лікаря, його просвітницькій роботі серед населення. По-друге, обстеження повинно бути адекватне, якісне, тобто скринінгові програми для раннього виявлення пухлин. Також для цього потрібне обладнання і процедура направлення пацієнтів - хто, де і за які гроші їх обстежує. Третє - закупівля препаратів. Ми переглядаємо номенклатуру препаратів для закупівлі - пацієнти мають лікуватися сучасними препаратами", - сказав Лінчевський.

Він зазначив, що мова йде не про скорочення фінансування лікування онкологічно хворих, а про кардинальні зміни у виявленні онкологічних захворювань, розвиток превентивної медицини, тобто виявлення хвороб на ранніх стадіях, коли лікування є ефективнішим та можливе повне одужання.

"Пацієнт приходить до лікаря і його своєчасно обстежують, наприклад, роблять мамографію, або гастроскопію, він здає необхідні аналізи, і та пухлина, яка може бути виявлена, виявляється на рік раніше. В цьому випадку результат лікування набагато кращий. Такий зв'язок превентивної медицини і лікування хворих є", - сказав Лінчевський.

Крім того, він повідомив, що фінансування закупівель за програмами лікування дитячої та дорослої онкології збільшилися порівняно з минулими роками.

"Ніколи в історії України програма не покривала потреби з закупівлі ліків для онкохворих на 100%. На сьогодні ми збільшили централізовані  закупівлі на 2017 рік порівняно з 2016 роком на 3%. Також, закупівля препаратів здійснюється за рахунок бюджету громад", - сказав Лінчевський.

Так, за даними МОЗ, у 2016 році фінансування програми "Онкологічні захворювання" склало 397 млн 65 тис. грн, програми "Дитяча онкологія" - 353 млн. грн. У 2017 році  фінансування передбачено у сумі 445 млн 13 тис. грн по програмі лікування онкологічних захворювань, 558 млн 056 тис. грн на лікування дитячої онкології.

Фото: vz.kiev.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-