Київ дожив до гасла: дитсадки – дітям!

Київ дожив до гасла: дитсадки – дітям!

Аналітика
Укрінформ
У дитсадки столиці – багатотисячна черга. При цьому  близько 100 приміщень  дошкільних дитячих закладів – досі в оренді. Часто – невідомо в кого…

Лише дві цифри: 14 тисяч – дефіцит місць у дошкільних дитячих закладах столиці; 91 дитсадок – кількість закладів, що використовується сьогодні не за призначенням. Українське ноу-хау у зароблянні на коливаннях демографії: спочатку роздаємо порожні приміщення в оренду, а потім забуваємо їх повернути профільним користувачам. І при цьому дуже-дуже бідкаємось на життя.

Нині столична влада вкрай повільно вирішує проблему нестачі дитячих садочків, ніби чекаючи, доки демографія знову хитнеться у протилежний бік, і проблема саме «розсмокчеться». Не варто навіть  сподіватися. За останні 5 років кількість малечі в київських ДНЗ перевалила за 100 тисяч і це число постійно зростає.

Станом на травень 2015 року перевантаження дитячих груп у столиці сягнуло 122-150 дітей на 100 місць (в середньому по Україні 117 дітей). І ситуація, як писав раніше Укрінформ, залишається критичною.

В роки незалежності населення України зменшилося майже на 20% - з 52 млн. у 1991-1993 р.р., до 43 млн у  2014-му році. Пік депопуляції прийшовся на 2000-2001 р.р. Тоді місцева влада швидко справилася з проблемою, що робити з порожніми приміщеннями різних дитячих закладів, набудованих раніше. Вона дбайливо «роздала» їх новим господарям у тимчасове користування.

Але в потрібний момент забула переглянути правильне на той час бізнес-рішення. Коли покоління «імені 52 мільйонів» (1991-1993 р.н.) увійшло в фазу статевої зрілості, Україна отримала такий собі бебі-бум. І у дитсадках, не тільки столичних, утворився дефіцит місць (як завжди, прогнозовано для всіх, але раптово для влади).

У майбутнє - зі швидкістю черепахи

Київський міський голова Віталій Кличко, відкриваючи в жовтні один із п’яти реконструйованих дитячих садочків пообіцяв, що за 3-4 роки черг у дитсадки міста не буде. «Ми інвестуємо у майбутнє – у наших дітей. Ми вдвічі цього року збільшили фінансування освіти, розуміючи, що інвестиції у цю сферу – пріоритет для міста», - завірив  мер  жителів міста.

Нажаль, його «керівні і спрямовуючі» темпи в цьому питанні не вражають. Більш того, змушують с песимізмом дивитися у майбутнє. Адже якщо прийняти за норму нинішню швидкість реконструкції ДНЗ, то знадобиться майже два десятиліття (!), щоб знову задіяти їх в роботі. За цей час виросте ціле покоління українців без рядка в біографії «відвідував садочок».

Будівництво нових ДНЗ взагалі на нулі. В Києві минулого року було здано в експлуатацію 1,3 млн кв.м житла. І на всю цю кількість «метрів» - лише 500 дитячих місць (фактично один повноцінний садочок). В 1 півріччі 2016-го на 300 тис. кв. м. готового житла не знайшлося жодного «дитячого» місця. То про яку відсутність черги може бути мова?

Граємось в політику. Не по-дитячому

Користь в цій критичній ситуації лише для місцевих політиків.  Будь-який лишній квадратний метр, «віджатий» для дитячого навчального закладу у орендарів, чи будівельників буде розцінюватись ними, як велика перемога. «Всі влада – радам! Всі садочки – дітям! Чим не передвиборчі гасла?

Осередок партії «Самопоміч» в Київраді, відвоювавши приміщення одного з київських дитсадків у його «непрофільних» орендарів, саме так і подав цю подію. На їх думку відмова продовжити договір оренди з місцевим управлінням казначейства - історичне рішення,  ніяк не менше. Мовляв, «відвойовані» 546 кв.м. – лише 1% від площі приміщень столичних дитячих садків, обжитих великими дядями і тьотями (здебільшого - безкоштовно) з різних поважних установ і приватних структур.

 «Наша наступна задача – повернути інше там, де це можливо і необхідно. На крайній випадок зібрати з орендарів усю орендну плату до копійки – це той ресурс, який дозволить будувати нові дитсадки», - настроєний рішуче голова постійної комісії з питань комунальної власності депутат «Самопомочі» Леонід Антоненко.

Бог у поміч, як то кажуть. Аби тільки обіцянки знову не перетворилися в цяцянки.

А тепер включаємо адмінресурс

Проблему вирішити можна, не відкладаючи її в довгий ящик, кажуть спеціалісти. Владі лише потрібно докласти трохи організаційних зусиль. «На першому етапі міській владі необхідно створити повний реєстр таких приміщень і визначити, хто і на яких умовах їх займає. А вже потім, на другому етапі, розробити тактику передачі цих приміщень їх попереднім власникам і безпосереднім користувачам -  освітянам», - радить Олександр Федоренко, експерт Інституту реформ та розвитку Києва (неурядова організація, заснована в 2015 році бувшим депутатом Київради від Радикальної партії Олександром Вовченком – Авт.)

За його словами, питання вирішується досить просто – приймається адміністративне рішення виконавчого органу місцевої ради, і далі організовується «переселення» власних структур в інші приміщення. Звісно, подібне переселення викличе деякий дискомфорт, але не смертельно, пережити можна.

Інша справа, коли приміщення віддане в оренду приватним структурам чи, навіть, вже приватизоване. В цьому випадку без довгої судової тяганини не обійтися. «За орендарями «дитячих» приміщень часто стоять зовсім «недитячі» структури, з якими нинішня міська влада  просто не хоче звязуватись, а тим більше конфліктувати. Згадайте, найактивніше подібні приміщення «роздарювали» за часів Леоніда Черновецького - в період найбільшого «дерибану» комунальної власності в столиці. Відтоді тягнеться довгий шлейф спірної власності у Києві, серед іншого і з дитячими садочками», - резюмував Федоренко.

Оксана Поліщук. Київ.

Дорослі «жителі» окремих дитячих навчальних закладів (ДНЗ) в м. Київ

Голосіївський район

№64 - управління охорони здоров’я Голосіївської РДА та поліклініка сімейних лікарів.

Дарницький район

№108 - Центр обслуговування пенсіонерів, фонд соціального страхування, КП будівництва і експлуатації автостоянок, управління соцзахисту

№741- Головне управління юстиції, служба у справах неповнолітніх Дарницького РДА та СЕС Дарницького району 

№345- ВАТ "Атоменергокомплект" 

№114 - Київський міський Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді 

Деснянський район

№ 618 - районне управління пенсійного фонду 

Дніпровський район

№ 364- Служба зовнішньої розвідки України 

№ 354 - районний пенсійний фонд

№ 194- районний відділ соціального забезпечення 

Оболонський район

№231- Київський міський центр зайнятості

№122 - служба у справах неповнолітніх 

Печерський район

№ 209 - податкова міліція

№287 - КП по утриманню та експлуатації житлового фонду "Липкижитлосервіс" 

Святошинський район

№179 – міський центр зайнятості 

ДНЗ №415 - нотаріальна контора ЗАТ "Торговельний дім "Ріелтер Україна" 

ДНЗ №497 - районне управління у справах сім’ї, молоді, пенсійний фонд 

Солом’янський район

№109 - районний військовий комісаріат 

ДНЗ №168- департамент експлуатації водопровідного господарства ВАТ "АК "Київводоканал"

ДНЗ №230 - міське управління пенсійного фонду 

ДНЗ №252 - відділ держслужби Солом’янського РУГУ МВС України 

ДНЗ № 808- відділ податкової інспекції УПП ДПА 

Шевченківський район

ДНЗ №310 - державна податкова інспекція

ДНЗ №324 - СЕС Святошинського району 

ДНЗ №646 - районний центр соціального захисту 

Продані або непрацюючі приміщення відомчих ДНЗ (власники)

№216 – АТ "Хімволокно"

№90 – Міністерство оборони України

№ 470 - АТ "Київський мотозавод"

№ 510 - НАН України

№ 331 - завод "Радіовимірювач" (Мінпромполітики)

№37 - Міноборони

№504 - КП Завод "Вулкан"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-